NavMenu

Francuze očekuje nestašica senfa - Udar na industriju zbog tri razloga

Izvor: Blic Ponedjeljak, 23.05.2022. 11:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Shutterbug75)Ilustracija
Francuze tokom lleta čeka nestašica senfa u supermarketima, kao posledica nedostatka sjemena senfa potrebnih za proizvodnju ovog umaka.

Teška suša u Kanadi, loša žetva u Francuskoj i rat u Ukrajini zajedno su smanjili zalihe semenki senfa koje su dostupne proizvođačima.

Zbog toga je cijena senfa u Francuskoj porasla za 10%, a neke prodavnice imaju poteškoća s punjenjem polica.

Francuska uvozi većinu sjemenki senfa iz Kanade, ali je prošle godine u toj zemlji bila velika suša koja je uništila usjeve.

Nisu sve suše poslledica klimatskih promjena, ali višak toplote u atmosferi izvlači više vlage iz zemlje, a suše se pogoršavaju, piše BBC. Planeta se već zagrijala za oko 1,2 stepeni Celzijusa od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti da rastu, ako vlade širom svijeta značajno ne smanje emisije gasova.

Berba sjemena domaćeg senfa u Francuskoj već tri godine zaredom ne daje zadovoljavajuće prinose, a posljednji put razlog je bila vlažna zima i hladno prolleće (što baš i nema veze sa politički korektnim narativom stranih kolega iz prethodnog pasusa - prim. eKapije).

Luc Vandermeson, generalni direktor trećeg najvećeg francuskog proizvođača senfa La Reine de Dijon, rekao je za BBC da je proizvodnja 20% do 25% manja nego inače.

- Tržište je prazno, već je sve rezervisano i imamo poteškoća s nabavkom sjemena - rekao je.

Proizvođači u Francuskoj prvotno su se nadali da će uvesti dodatne sjemenke senfa iz Rusije ili Ukrajine kako bi nadoknadili nedostatke, ali to zbog rata nije moguće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.