NavMenu

Grad Beograd traži ukidanje instituta konverzije jer "otežava investiranje"

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 23.05.2022. 10:34
Komentari
Podeli
(Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
Grad Beograd zatražio je da se ukine konverzija odnosno pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine - rekao je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, prenosi Beoinfo.

- Kada je ovaj institut usvojen prije skoro 15 godina, na nekoliko godina je skoro zaustavio sve velike projekte u visokogradnji a danas samo u Beogradu nekoliko stotina vrijednih lokacija ne može da se stavi u funkciju zbog ovog instituta - rekao je Vesić.

Kako je naveo Vesić, dva zakona regulišu način, uslove i postupak pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine, Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, na različite načine što je nedopustivo.

Grad Beograd traži izmjenu Zakona o planiranju i izgradnji na način što se propisuje da je RGZ - Katastar nepokretnosti dužan da po službenoj dužnosti ili na zahtjev zainteresovanog lica u registru nepokretnosti izvrši upis konverzije prava korišćenja i prava iz ugovora o zakupu radi izgradnje, u trajanju od najmanje 50 godina, u pravo svojine, što prije svega doprinosi efikasnijem uspostavljanju prava svojine kroz konverziju prava dugoročnog zakupa, bez promjene važećih uslova koji moraju biti ostvareni za provođenje promjene u katastru, izvještava Beoinfo.

Istovremeno, izmjene predviđaju i brisanje odredbi u dijelu koji se odnosi na ugovore o zakupu građevinskog zemljišta u javnoj svojini, koji su zaključeni između fizičkih i pravnih lica kao zakupaca i titulara javne svojine kao zakupodavaca, u trajanju od najmanje 50 godina, u praksi često i na 99 godina, a koje daju zakonski osnov titularima javne svojine da po sili zakona pokrenu sudski postupak za raskid ugovora o zakupu građevinskog zemljišta u javnoj svojini, čime se zakupci stavljaju u nepoželjan i neizvjestan položaj u uživanju svojih prava proisteklih iz ugovora o zakupu koji su zaključeni u skladu sa propisima koji su bili na snazi u momentu nastanka ugovornog odnosa.

Izmjenama je između ostalog, traženo brisanje pojedinih odredbi koje predviđaju prestanak prava korišćenja na građevinskom zemljištu pravnim licima koja su upisana kao nosioci prava korišćenja, a prestala su da postoje, iz razloga što ove odredbe u primjeni mogu praktično dovesti do oduzimanja imovinskih prava pravnim sljedbenicima subjekata koji su prestali da postoje, što dovodi do pravne nesigurnosti u pogledu stečenih prava.

- Ukidanje konverzije omogućiće da se uspostavi pravna sigurnost i jasni zakonski okvir u kome će građanima i privredi biti olakšano da uspostave svoje pravo svojine na građevinskom zemljištu. Tako se otvara prostor za dalje investicije, kako privatnih tako i stranih investitora - navodi on.

Napomenuo je da "država za ovih deceniju i po skoro da nema prihoda od konverzije a šteta koja je naneta zbog toga što nisu realizovane investicije mjeri se milijardama eura"

- Kada imate propis od koga država nema koristi za budžet, a otežava investiranje koje bi donijelo više prihoda za budžet, nova radna mjesta i veći bruto domaći proizvod jasno je šta treba da se uradi - ukidanje propisa – rekao je Vesić.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović još ranije je izjavila da bi Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, "otkočio prostor" za investitore, da počnu da grade, uvećavaju investicije. To bi, kako je rekla, dovelo i do većeg zapošljavanja. Ukoliko bi se usvojio taj propis, ulagači će bi mogli da se šire, što je interes Vlade Srbije, dodala je.

Izmjenama bi se i omogućilo uspostavljanje jedinstava nepokretnosti kroz pojednostavljeni postupak parcelacije na zahtjev samo zainteresovanih vlasnika ili korisnika na zemljištu, s obzirom da je praksa pokazala slučajeve namjerne opstrukcije pojedninih suvlasnika koji odbijaju da se saglase i time neosnovano onemogućavaju rješavanje imovinsko pravnih odnosa i dalje raspolaganje imovinskim pravima ostalih vlasnika ili korisnika zemljišta.

- Ovim izmjenama omogućila bi se pravna sigurnost građanima i privredi stvaranjem zakonskog okvira za efikasniji i jednostavniji način rješavanja imovinsko pravnih odnosa na zemljištu, čime bi se konačno ostvario jedan od ciljeva ovog zakona, a to je stabilno investiciono okruženje i usklađivanje sa evropskim standardima u ovoj oblasti - poručio je Vesić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.