NavMenu

U rekonstrukciju hotela Mediteran biće uloženo više od 13 mil EUR, otvaranje 2025. godine

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 23.05.2022. 07:15
Komentari
Podeli
(Foto: Paul Velgos/shutterstock.com)
Kompanija Bećović management group, kupac hotela Mediteran u Ulcinju, za sada u cjelosti poštuje sporazum koji je potpisala u oktobru prošle godine sa Vladom i Ulcinjskom rivijerom.

To je Vijestima rečeno zvanično u Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER).

Sporazum o regulisanju međusobnih obaveza podrazumijeva da najkasnije do početka ljetnje sezone 2025. godine investitor uloži u hotel 13 mil EUR, dovede ga na nivo minimum četiri zvjezdice i stavi u funkciju.

Jedna od ugovorenih obaveza je bila da kompanija dostavi Vladi glavni projekat, investicioni i dinamički plan, kao i dokaz o obezbijeđenosti novca za realizaciju svojih investicionih obaveza do 30. aprila ove godine.

- Kompanija je 29. aprila Vladi uredno dostavila kompletnu dokumentaciju koju čine glavni projekat, investiciono-dinamički plan i dokaz o novcu namijenjenom za realizaciju investicionih obaveza. Prema dinamičkom planu koji prati ovu investiciju kompanija je na današnji dan ugovorila 2,8 mil EUR radova, čime smo se već približili kvoti od tri miliona eura koliko smo u obavezi da uložimo do kraja ove godine - rečeno je Vijestima u kompaniji.

Kako je objašnjeno, ključne karakteristike investicionog projekta omogućiće postizanje kategorizacije i sadržaja budućeg hotela na nivou minimum četiri zvjezdice, sa ukupnom investicijom koja po predračunskoj vrijednosti iznosi 13 mil EUR i krajnjim rokom završetka do aprila. 2025. godine.

- Naš menadžment tim radi na tome da jedan značajan dio adaptiranih i modernizovanih smještajnih kapaciteta bude spreman da dočeka prve goste tokom ove ljetnje sezone - navode u kompaniji.

I u ministarstvu ekonomskog razvoja potvrdili su da je američki investitor dostavio u ugovorom definisanom roku glavni projekat za hotel Mediteran, investicioni i dinamički plan, kao i dokaz o obezbijeđenim sredstvima za realizaciju pomenute investicije te da nema kršenja uvorenih obaveza.

- Sporazumom su predviđena investiciona ulaganja u tri faze u ukupnom iznosu od 13 mil EUR. U prvoj fazi u ovoj godini planirana su ulaganja od tri miliona, a naredne dvije godine po pet miliona. Međutim, po dostavljenom investicionom planu može se konstatovati da će investiciona ulaganja biti i veća od 13 miliona - kazali su iz ovog Vladinog resora.

Iz MER-a su istakli da su u cilju adekvatne kontrole realizacije investicionih aktivnosti angažovali kontrolora da nadzire projekat.

- Kontroloru je kupac dostavio dokumentaciju na osnovu koje će izradi izvještaj koji će obuhvatiti analizu glavnog projekta, investicionog i dinamičkog plana. Po završetku izrade izvještaja, on će biti dostavljen ministarstvu i ugovorenim stranama, kazali su u MER-u.

Kompanija Bećović Menagement Group hotel Mediteran sa vilama i pripadajućim zemljištem kupila je od Ulcinjske rivijere 25. jula 2005. godine, za 940 hiljada eura. U kompaniji su pojasnili da prvi ugovor iz 2005. nije uspio zbog Detaljnog urbanističkog plana (DUP), odnosno da nijesu mogli graditi bazene i druge objekte unutar hotela zbog nedostatka planova.

Kasnila planska dokumentacija

U sporazumu je navedeno da su ugovorne strane saglasne da je prodavac kasnio sa ispunjenjem svojih obaveza iz člana osnovnog ugovora iz 2005. i da je kupac bio djelimično spriječen da sprovodi svoje investicione aktivnosti iz člana 9 ugovora, usljed objektivnih okolnosti.

- Odnosno, zbog kašnjenja u usvajanju planske dokumentacije - PUP Ulcinja i potvrđivanje UP Mediteran. Navedeni planski dokument je konačno potvrđen 29. 12. 2017. u SO i na snazi je od 21. 03. 2018. godine.

Pošto je utvrđeno da je kupac kasnio sa investicionim obavezama, kako je navedeno u sporazumu, Vlada je u maju 2020. godine zadužila Ulcinjsku rivijeru, tadašnje Ministarstvo turizma, Agenciju za investicije i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa da pokrenu postupak raskida ugovora. Međutim, ugovorne strane saglasno su izjavile da ni do dana potpisivanja sporazuma, predmetni ugovor nije raskinut.

Bećović Menagement Group je Vladi u septembru prošle godine uputio pismo o namjeri, u kome je naveo da namjerava da realizuje investiciju veće vrijednosti od one koja je bila predviđena osnovnim ugovorom i predstavio dinamički plan budućeg ulaganja koji bi hotel trebalo da dovede do nivoa 4+ zvjezdice.

Ugovorne strane su saglasne da se sporazum može raskinuti uz obostranu saglasnost ili u slučaju da kupac prekrši sporazum.

- U slučaju raskida ugovora, kupac će prodavcu (Ulcinjska rivijera) vratiti imovinu koja je predmet ugovora i kupcu će prodavac nadoknaditi iznos koji odgovara 80% iznosa uloženog u realizaciju investicije, koji je potvrdio nezavisni kontrolor, umanjen za iznos od 1.223.000 eura na ime naknade štete zbog bona fide oslobađanja obaveze dostavljanja garancije shodno članu 4 sporazuma. Preostalu razliku u novcu zadržaće prodavac po osnovu amortizacije korišćenih sredstava i izgubljene dobiti za period korišćenja nepokretnosti od strane kupca - piše u sporazumu.

Savjet za privatizaciju je 2012. godine konstatovao je da je lokalna vlast odgovorna zbog nedonošenja potrebnih urbanističkih planova za hotele Mediteran i Galeb, koji su nekada bili u vlasništvu ulcinjske hotelske kompanije.

Novi gazda Mediterana je u decembru 2007. godine, uplatio 250.000 eura na račun komunalija. Početkom 2018. godine, Opština Ulcinj bila je u blokadi nakon pravosnažne sudske presude po tužbi Mediterana za povraćaj komunalija u cijelom iznosu, jer nije na vrijeme donijela planove.

Prolaz do mora i dio Male plaže u zakup

Ulcinjska rivijera će, kako piše u sporazumu, u saradnji sa Vladom kompaniji pružiti neophodnu pravnu i tehničku pomoć za realizacije investicionih obaveza.

Ta pomoć, piše u sporazumu, obuhvata uspostavljanje službenog prolaza investitoru preko katastarske parcele 3565/2 KO Ulcinj, jer ona predstavlja jedini izlaz na more iz hotela Mediteran.

Ističe se da će s tim u vezi biti podnijeta inicijativa Vladi i JP za upravljanje morskim dobrom za davanje dijela Male plaže u zakup, kako bi hotel bio u prilici da posluje sa standardom od minimum četiri zvjezdice.

Investiranje u Mediteran je velika dobit za ulcinjski turizam

Potpisivanje sporazuma kojim je previđeno da se Mediteran dovede na nivo minimum 4+ zvjezdice, pozdravio je i direktor ulcinjske Turističke organizacije Gzim Hajdinaga.

On je kazao da bi realizacija projekta mogla biti generator budućeg razvoja turizma u gradu.

- Raduje nas informacija da u Ulcinj konačno stižu investicije koje će nam donijete luksuzne hotele sa 4+, pet ili više zvjezdica. To je velika dobit za grad, ali i za nas, budući da ponudu Ulcinja uzdižemo na viši nivo - kazao je Hajdinaga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.