NavMenu

Raspisan tender za projektovanje i izgradnju platoa na polaznoj stanici Dub za žičaru od Kotora do Lovćena - Vrijednost 2,3 mil EUR

Izvor: eKapija Nedjelja, 22.05.2022. 07:27
Komentari
Podeli
(Foto: superjoseph/shutterstock)
Uprava javnih radova raspisala je javni poziv za izradu idejnog rješenja, glavnog projekta i izvođenje radova na izgradnji pristupnog platoa na lokaciji polazne stanice Dub za žičaru Kotor - Lovćen. Vrijednost nabavke procijenjena je na 2,3 mil EUR.

Kako se može vidjeti u tenderskoj dokumentaciji, predmet nabavke je izrada glavnog projekta i izgradnja pristupnog platoa na lokaciji polazne stanice Dub žičare Kotor - Lovćen po principu "projektuj i izgradi" u okviru PUP-a Kotor.

Ponude se dostavljaju najkasnije do 22. juna do 10 sati, a istog dana održaće se i njihovo otvaranje.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.

Kako je navedeno u urbanističko-tehničkim uslovima, izgradnja prve faze žičare podrazumijeva gradnju četiri stanice, i to početne stanice Dub, međustanica Kuk i Ivanova korita, kao i krajnju stanicu Cetinje. Takođe, u prvoj fazi predviđena je izrada trase stubova i vodova sa širinom korisdora od oko šest metara.

Početna stanica Dub nalazi se u Grbaljskom polju, približno 200 metara od puta Budva - Tivat i oko 500 metara od aerodroma, na 65 metara nadmorske visine. Kompleks početne stanice zauzuima prostor od cca 12.600 m2, od čega je pod objektom oko 1.600 kvadrata, 5.000 m2 je namijenjeno za parking kapaciteta 30 autobus, a 6.000 m2 za praking putničkih automobila.

Projektom je potrebno planirati i dodatni prostor za prateće objekte koji će ovu lokaciju učiniti atraktivnijom za turiste. Objekat stanice imaće prizemlje i sprat, a bruto građevinska površina biće cca 2.100 m2. U okviru objekta potrebno je predvidjeti prostor za stanicu (ulaz-izlaz i transfer), informacioni pult sa blagajnom, hol, službene prostorije, skladište, svlačionice za osoblje, toalet za osoblje, javni toalet, prodavnicu i depo za gondole.

Međustanica Kuk nalazi se na visoravni Kuk na 1.350 m nadmorske visine. Spratnost stanice je prizemlje i bće površine cca 600 m2. U okviru objekta potrebno je predvidjeti prostor za stanicu (ulaz-izlaz i transfer), informacioni pult sa blagajnom, hol, službene prostorije, skladište, svlačionice i toalet za osoblje, javni toalet, prodavnicu, strujni relej i transformator.

Međustanica Ivanova korita nalazi se u samom centru Nacionalnog parka Lovćen na 1.265 m nadmorske visine. Udaljena je cca 400 metara od glavnog puta i oko 200 metara od hotela. Spratnost objekta je prizemlje, a površina oko 1500 m2. U okviru objekta planirana je stanica (ulaz-izlaz i transfer), hol, službene prostorije, skladište, svlačionice i toalet za osoblje, javni toalet, prodavnica, strujni relej i transformator.

Ova stanica ima funkciju centralnog raskršća, odnosno u njoj se završavaju dvije trase žičare - jedne koja dolazi iz Kotora i druge koja dolazi sa Cetinja. Takođe, perspektivno se planira i treća trasa koja će voditi do Njegoševog mauzoleja. Zbog toga ovu funkciju stanice treba uzeti u obzir prilikom određivanja kapaciteta prostora i putnika, koji direktno utiču na veličinu objekta stanice, ali se zbog toga što se nalazi u NP Lovćen, mora strogo voditi računa da se njena veličina, oblik i izgleda uklope u prirodni ambijent.

Lokacija za polaznu stanicu na Cetinju nalazi se direktno uz planiranu zaštićenu zonu Cetinja. Kako se ne bi narušila ova lokacija - park i pozorište na otvorenom, stanica će biti postavljena na oko 1,50 metara ispod površine. Na ovaj način i uz nasip prema parku, veliki dio bazne stanice u suštini nestaje u terenu. Samo vrh krova ostaje vidljiv kao horizontalna linija. Kako bi bio još manje vidljiv, krov stanice će biti pokriven slojem trave. Pored toga, osa kabla žičare (dužina i visina) je tako postavljena da ne narušava otvorenu pozornicu.

Trasiranje stubova i vodova potrebno je projektovati tako da se psiječe što je manje moguće šume, kako bi se izbjegla degradacija ambijentalne cjeline, staništa i određenih vsrta životinja.

Predviđen tip žičare je isklopiva gondola sa šest ili osam sjedišta za jednostavno ukrcavanje i iskrvacanje, što je u opštoj upotrebi na skijalištima i turističkim odmaralištima. Ovaj sistem omogućava gondoli da putuje kroz terminale pri veoma maloj brzini, prije ubrzavanja do 6 metara u sekundi. Broj nosača varira u skladu sa zahtjevima.

Dužina trase 1 i trase 2 pojedinačno bi bila oko 7,5 kilometara, odnosno 15 km ukupno. Sistem žičare može biti istog tipa na trasi 1 od Ivanovih korita do Kotora, i na trasi 2 od Cetinja do Ivanovih korit. Ovo omogućava isplativu gradnju, održavanje i štedi inventar. Stanica na Ivanovim koritima funkcionisala bi kao presjek dvije trase žičare, jedne koja dolazi iz Kotora, odnosno Duba, i druge sa Cetinja.

U urbanističkom projektu piše i da je u zonama početnih stanica žičare neophodna izgradnja i uređenje turističkih saobraćajnih punktova, kako bi se unaprijedile kulturno-istorijske i priordne vrijednosti prostora. Ovi punktovi imali bi parkirališta za autobuse i automobile, žičaru, turističko-ugostiteljske objekte, informativno-turističke centre i slično.

- Turističko-saobraćajni punkt treba da funkcioniše kao "presjedački" punkt, odnosno prostor na koji turisti dolaze autobusima ili putničkim automobilima, a zatim putovanje kroz NP Lovćen nastavljaju žičarom. NJihova gradnja planirana je na Cetinju i Ivanovim koritima - objašnjeno je u dokumentaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.