NavMenu

Barsko zlato dobitnik srebrne medalje na takmičenju maslinovih ulja u Njujorku

Izvor: eKapija Srijeda, 18.05.2022. 14:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vasileios Karafillidis/shutterstock.com)Ilustracija
Prvo crnogorsko maslinovo ulje koje je osvojilo američki kontinent i dobilo potvrdu za vrhunski kvalitet jeste ekstra-djevičansko maslinovo ulje Barsko zlato dobitnik srebrne madalje na Međunarodnom takmičenju maslinovih ulja u Njujorku – NYIOOC 2022.

- Osvajanje srebrne medalje za kvalitet, u konkurenciji 1267 maslinovih ulja iz 28 zemalja iz cijelog svijeta, koja su se nadmetala za jednu od elitnih nagrada na najvećem i najprestižnijem takmičenju maslinovih ulja na planeti, održanom u Njujorku, doprinijelo je da se naša autohtona sorta žutica, vine u sam vrh svjetskog maslinarstva i uljarstva. Ovim su Bar, ali i Crna Gora, svrstani u društvo odabranih proizvođača maslinovog ulja, i to zahvaljujući predanom, posvećenom i profesionalnom timskom radu Barske uljare - kazala je Marija Markoč, izvršna direktorka Barske uljare.

Po njenim riječima, inovativan iskorak koji je Barska uljara napravila kroz značajna ulaganja, kako u poljoprivrednom, tako i u tehnološkom pravcu, doveo je do prekretnice u maslinarsko-uljarskom sektoru Crne Gore, kao i do visokog pozicioniranja ove privredne grane.

- Cjelogodišnja briga o maslinjacima, pažljiva ručna berba plodova u optimalnoj fazi zrenja masline, prerada ploda mehaničkim postupkom hladnog cijeđenja u vakuumskim komorama, skladištenje u podzemnim bazenima gdje je eliminisan uticaj svih eksternih faktora, jedinstvena i inovativna ambalaža i razne druge ‘male tajne velikih majstora’, urodile su plodom - naglašava Markoč, dodajući da je vrhunski kvalitet Barskog zlata prepoznat i potvrđen od strane vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti maslinarstva i uljarstva, koji su ga opisali kao "delikatno jednosortno maslinovo ulje, harminične kombinacije prijatnih ukusa, izražene voćnosti, savršeno u kombinaciji sa mesnim i ribljim secijalitetima".


- Zato su ga i krunisali medaljom koja je najveće dostignuće crnogorskog uljarstva novijeg doba - zaključuje Marija Markoč.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Energija

Pokrenut projekat mapiranja lokacija pogodnih za razvoj kapaciteta OIE - Samo u Nikšiću potencijal vjetra i solara oko 1.400 GWh godišnje

Potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori je neupitan. To dokazuje i interesovanje investitora, pa su samo na teritoriji nikšićke opštine izdati urbanističko-tehnički uslovi za 42 lokacije za gradnju solarnih elektrana, što je oko 7.000 MW instalisane snage. Ulaganje u obnovljive izvore svakako je jedan od načina na koji zemlje mogu doprinijeti globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena. Međutim, povećana

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.