NavMenu

CDT: Crnoj Gori neophodna nova politika privlačenja stranih investicija

Izvor: Mina Srijeda, 18.05.2022. 12:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tashatuvango/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada mora usvojiti novu politiku privlačenja stranih investicija i uvesti set mehanizama kako bi se zaustavila dominacija korozivnog kapitala koji potencijalno može imati negativan uticaj na spoljnopolitičko opredjeljenje i funkcionisanje države, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica, kazao je da je pred Vladom taj veoma važan i naporan posao, ukoliko želi zaista da bude evropska, odnosno realizuje ciljeve proklamovane u ekspozeu mandatara.

- U Crnoj Gori se, u prethodnih sedam godina, značajno povećao udio učešća kapitala iz autoritarnih, hibridnih režima u direktnim stranim investicijama. Iako je u tom periodu javno proklamovana politika "prozapadne" orijentacije države, ekonomski odnosi sa inostranstvom su u velikoj mjeri zavisili od država koje ne pripadaju tom vrijednosnom opredjeljenju - naveo je Koprivica u saopštenju.

Prema njegovim riječima, prvi koraci Vlade i najava dolaska investitora iz demokratskih zemalja ohrabruju, ali je taj set ad hoc aktivnosti potrebno povezati i pretvoriti u funkcionalnu i dobro osmišljenu politiku, čiji je cilj da korozivni kapital bude zamijenjen konstruktivnim.

- Ovaj posao neće biti lak, zahtijeva mnogo energije i napora, ali je to jedini put da se prekine licemjerna politika prethodnih vlada - rekao je Koprivica.

On je precizirao da se učešće kapitala iz zemalja koje list Ekonomist klasifikuje kao potpune demokratije rapidno smanjilo, sa 56,6% u 2015, na 22,7% u prošloj godini.

U istim referentnim godinama, udio kapitala iz autoritarnih i/ili hibridnih režima popeo se sa 18,1 na 35%.

U nekim godinama ovog perioda odnos priliva kapitala iz demokratskih i nedemokratskih država je bio još nepovoljniji.

- Zanimljivo je da je u posljednje dvije došlo do značajnog povećanja investicija iz Rusije, za 41,4% u 2020. godini u odnosu na 2019, i 66,2% u prošloj u odnosu na 2020. godinu. Priliv investicija u prošloj godini iz Rusije i iz država autoritarnog ili hibridnog režima čini 35% ukupnih stranih investicija. Ukoliko bi koristili Freedom House rang listu po kojoj se Srbija smatra hibridnim režimom, tada bi učešće ovog kapitala činilo čak 43,5% ukupnih investicija - dodao je Koprivica.


Kada, kako je rekao, imamo na umu ove podatke, postavlja se pitanje da li je odlaganje usvajanja sankcija Rusiji zaista bilo pitanje nerazumijevanja unutar Vlade, ili je u pitanju bilo nešto mnogo veće i značajnije.

Prema njegovim riječima, da bi se postepeno prevazilazilo trenutno stanje, uz značajno povećanje diplomatskih napora, borbe za vladavinu prava i političku odlučnost, dalekovidost i iskrenost, potrebno je ispuniti nekoliko važnih mjera.

Potrebno je poboljšati zakonski okvir kroz uvođenje obavezujućih mehanizama kontrole stranih investicija (skrining investicija).

- Potrebno je objavljivanje registra podataka o stvarnim vlasnicima kompanija i puna implementacija Pete direktive EU o sprečavanju pranja novca, kao i jačanje kontrolnih mehanizama u postupku dodjeljivanja i praćenju efekata državne pomoći u ostvarenju ciljeva zbog kojih je dodijeljena i jačanje povoljnog i predvidivog poslovnog ambijenta - smatra Koprivica.

On je dodao i da treba osnažiti Regionalnu agendu za investicije država Zapadnog Balkana istraživanjima o uticaju stranog kapitala na ekonomsku i političku stabilnost države u koju dolazi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija

Potpisan ugovor o agregatu A8 za HE Perućica - Početkom juna kredit od 40 mil EUR i raspisivanje tendera

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem. Kako je saopšteno na događaju povodom potpisivanja Ugovora, mašinska hala i razvodno postrojenje su izgrađeni za krajnju fazu izgradnje HE Perućica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.