NavMenu

Počela primjena NCTS sistema na nacionalnom niovu - Prvu tranzitnu deklaraciju podnijela kompanija Montenomaks

Izvor: eKapija Utorak, 17.05.2022. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Evgeny Bakharev/shutterstock.com)Ilustracija
Uprava prihoda i carina je 16. maja počela sa pilot primjenom Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) - faza 5 na nacionalnom nivou. Prvu tranzitnu deklaraciju upotrebom NCTS-a podnijela je kompanija Montenomaks Carinskoj ispostavi Debeli brijeg. Roba sa brojem pošiljke MRN 22ME037095N5EIUPJ8 upućena je u Carinsku ispostavu Danilovgrad, kod koje je okončan tranzitni postupak.

- NCTS sistem omogućava podnošenje carinske deklaracije za tranzitni postupak elektronskim putem, što znači da se formalnosti propisane u okviru carinskih propisa sprovode elektronskom razmjenom podataka, bez podnošenja papirne dokumentacije. Tranzitni postupak se obavlja jednom elektronski podnijetom tranzitnom deklaracijom i jednom garancijom, koje će važiti tokom cijelog prevoza robe - objasnili su iz Uprave.

Privrednici sa NCTS-om komuniciraju elektronskim putem i razmjenjuju podatke i informacije o konkretnom tranzitnom postupku.

- Kroz pilot primjenu na nacionalnom nivou odabrane su dvije carinske ispostave, granična CI Debeli brijeg i unutrašnja CI Danilovgrad, na kojima su podnijete prve tranzitne deklaracije upotrebom novih aplikacija izrađenih u okviru IPA Projekta za implementaciju NCTS sistema. Ovome su prethodile obuke carinskih službenika i službenika privrednog društva Montenomaks, koje je podnijelo ove tranzitne deklaracije - saopšteno je.

Iz Uprave prihoda i carina naveli su da će se u narednom periodu u pilot primjenu uključivati druge carinske ispostave i drugi privredni subjekti, kao podnosioci tranzitnih deklaracija.

- Planirano je da se do kraja septembra obuhvate sve carinske ispostave i podnosioci tranzitnih deklaracija, kako bi se omogućila puna primjena ovog sistema na nacionalnom nivou početkom oktobra - naveli su.

Cilj Projekta, koji je u završnoj fazi, je da se ispune uslovi za pristupanje Crne Gore Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvenciji o olakšicama u trgovini robom, na osnovu kojih će se primjenjivati zajednički tranzitni postupak korišćenjem NCTS sistema.

- Benefiti od primjene ovog sistema su olakšanje trgovine, brži protok roba, jednostavnije procedure, smanjenje troškova i povećanje konkurentnosti domaćih privrednika na evropskom tržištu - stoji u saopštenju.

Uporedo sa primjenom NCTS-a na nacionalnom nivou, carinska služba Crne Gore će, u saradnji sa Evropskom komisijom, nastaviti sa testiranjem ovog sistema na međunarodnom nivou, kako bi se provjerile funkcionalnosti sistema i njegova usklađenost sa zahtjevima konvencija i interoperabilnost sa evropskim carinskim sistemom.

- Ovaj sistem će se primjenjivati i na međunarodnom nivou, nakon što Crna Gora postane članica konvencija, čime će se u punom smislu ostvariti benefiti NCTS sistema - zaključuju iz Uprave prihoda i carina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.