NavMenu

Kako bismo mogli da uzgajamo biljke na Mjesecu?

Izvor: PC Press Utorak, 17.05.2022. 11:44
Komentari
Podeli
Možda ćemo moći da uzgajamo biljke na određenim mjestima na Mjesecu! Šta vam je potrebno da vaša bašta raste? Pored puno sunca koje se smjenjuje sa blagim pljuskovima kiše – i užurbanim pčelama i leptirima da oprašuju biljke – potrebna vam je dobra, bogata zemlja da biste obezbijedili esencijalne minerale. Ali zamislite da niste imali bogato tlo, ili kiše, ili pčele i leptire. A sunce je bilo ili previše oštro i direktno ili ga nije bilo – što je izazvalo niske temperature.

Da li bi biljke mogle da rastu u takvom okruženju – i, ako mogu, koje?

Ovo je pitanje sa kojim bi kolonisti na Mjesecu (i Marsu) morali da se pozabave ako (ili kada) krene u istraživanje naših planetarnih suseda. Sada je nova studija, objavljena u Communications Biology, počela da pruža odgovore.

Istraživači koji stoje iza studije uzgajali su brzorastuću biljku Arabidopsis thaliana u uzorcima lunarnog regolita (tla) koje su astronauti Apola donijeli sa tri različita mjesta na Mjesecu. Ovo nije prvi put da su napravljeni pokušaji da se uzgajaju biljke u lunarnom regolitu, ali je prvi koji pokazuje zašto one ne uspijevaju.

Mjesečev regolit se veoma razlikuje od zemaljskih tla. Za početak, ne sadrži organske materije (crve, bakterije, raspadajuće biljne materije) koje su karakteristične za zemljište na Zemlji. Niti ima svojstveni sadržaj vode.

Ali se sastoji od istih minerala kao i kopnena tla, pa pod pretpostavkom da se nedostatak vode, sunčeve svjetlosti i vazduha poboljša gajenjem biljaka unutar lunarnog staništa, onda bi regolit mogao imati potencijal da uzgaja biljke.

Istraživanje je pokazalo da je to zaista tako. Sjeme A. thaliana klijalo je istom brzinom u Apollo materijalu kao i na kopnenom tlu. Ali dok su biljke u kopnenom tlu razvijale podloge i puštale listove, Apolo sadnice su zakržljale i imale slab rast korijena.

Glavni cilj istraživanja bio je ispitivanje biljaka na genetskom nivou. Ovo je omogućilo naučnicima da prepoznaju koji specifični faktori životne sredine izazivaju najjače genetske odgovore na stres. Otkrili su da većina reakcija na stres u svim Apolo sadnicama potiče od soli, metala i kiseonika koji je visoko reaktivan (od kojih poslednja dva nisu uobičajena u zemaljskom tlu) u lunarnim uzorcima.

Naučnici su prepoznali aglutinate kao jedan od potencijalnih razloga za nedostatak rasta sadnica u zemljištu Apollo u poređenju sa kopnenim zemljištem, kao i za razliku u obrascima rasta između tri lunarna uzorka. Aglutinati su uobičajena karakteristika površine Mjeseca. Ironično, oni su formirani procesom koji se naziva "lunarno baštovanstvo".


Pošto nema atmosfere koja bi usporila male meteorite koji udaraju o površinu, oni udaraju velikom brzinom, uzrokujući topljenje i zatim gašenje (brzo hlađenje) na mjestu udara. Postepeno se nakupljaju mali agregati minerala, koji se drže zajedno staklom. Oni takođe sadrže sitne čestice metalnog gvožđa (nanofazno gvožđe) koje nastaje procesom svemirskog trošenja.

Upravo ovo gvožđe je najveća razlika između staklastih aglutinata u uzorcima Apolo i prirodnog vulkanskog stakla u zemaljskom uzorku.

Veoma zrela zemljišta su dugo bila na površini. Nalaze se na mjestima gdje regolit nije poremećen skorijim udarima koji su stvorili kratere, dok se nezrela tla (ispod površine) javljaju oko svežih kratera i na strmim padinama kratera.

Studija zaključuje da je zreliji regolit bio manje efikasan supstrat za uzgoj sadnica od manje zrelog tla. Ovo je važan zaključak jer pokazuje da se biljke mogu uzgajati u lunarnim staništima koristeći regolit kao resurs. Ali da lokacija staništa treba da bude vođena zrelošću zemljišta.

I postavlja se na kraju pitanje – da se nalazi mogu primijeniti i na neke od siromašnih regiona našeg svijeta?


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.