NavMenu

Lidl će prve markete u Crnoj Gori otvoriti 2023. godine?

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 16.05.2022. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: Herrndorff/shutterstock.com)
Njemački globalni trgovački lanac Lidl, čiji je dolazak u Crnu Goru najavljen krajem prošle godine, prve markete u Crnoj Gori trebalo bi da otvori tokom 2023.

To je Televiziji Vijesti saopšteno iz Agencije za investicije.

- Agencija za investicije pruža kontinuiranu podršku njemačkom diskontnom lancu Lidl u pronalaženju adekvatnih lokacija za njihove maloprodajne objekte, logistički centar i upravnu zgradu. Uzimajući u obzor obim i složenost procedura i standarda koji moraju biti zadovoljeni od strane investitora prilikom otvaranja ovih objekata, očekivanja su da će prvi malorpodajni objekti biti otvoreni tokom 2023. godine - rekli su iz Agencije za Vijesti

Kažu da će Lidl biti zastupljen u svim većim gradovima Crne Gore, a u nekima je planirano i više objekata. Već su kupili neke lokacije u Podgorici, među kojima je i dio zemljišta fabrike Radoje Dakić, a traže ih i u drugim gradovima. Ipak, jedna od kočnica je administracija

- Crna Gora ima problem sa određenim prostornim planovima i procedurama vezanim za iste, što predstavlja poteškoću prilikom investiranja ne samo za Lidl, već i za ostale investitore - navode iz Agencija za investicije.

Iako se još ne zna koliko će radnika Lidl zaposliti, iz Privredne komore (PKCG) kažu da bi dolazak novih igrača značio jaču konkurenciju u Crnoj Gori, gdje posluje šest trgovačkih lanaca.

- Domaći trgovački lanci bi se prilagodili, a da li bi to donijelo neke nove vrijednosti, tek će se vidjeti sa funkcionisanjem takvog tržišta - rekla je Milica Lazarević iz PKCG.

Crnogorski privrednici ranije su ukazali na to da bi dolazak Lidla negativno uticao na domaću proizvodnju.

- Poznato je da inostrani trgovački lanci nisu otvoreni za domaće, već plasiraju inostrane proizvode sosptvene marke, što će značiti da će i naši trgovački lanci morati da se prilagode i selektivnije biraju proizvode koje će plasirati - navela je Lazarević.


Ipak, iz Agencije za investicije tvrde da je jedan od 10 vodećih svjetskih trgovinskih lanaca najavio da će na njihovim policama biti mjesta i za proizvode iz Crne Gore.

- Njihova dosadašnja praksa, naročito u susjednoj Srbiji, svjedoči da su uspostavili odličnu saradnju sa određenim lokalnim proizvođačima, koji su po Lidl standardima uspjeli da proizvdeu i plasiraju robu u ovim lancima - kažu iz Agencije.

Građane ipak najviše zanimaju cijene, a u Agenciji ističu da će dolazak Lidla značiti veću konkurneciju, a samim tim i pad cijena. U PKCG su, međutim, oprezni u procjenama zbog aktuelnog talasa poskupljenja.

- Upitno je šta će se dešavati sa cijenama u narednom periodu - rekla je Milica Lazarević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.