NavMenu

Raspisana dva konkursa za nabavku električnih vozila - Za subvencije namijenjeno 200.000 EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.04.2022. 12:43
Komentari
Podeli
(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Državno preduzeće Eko-fond raspisalo je dva javna konkursa za kupovinu električnih i hibridnih vozila koja su namijenjena javnom sektoru, odnosno građanima, privrednicima i preduzetnicima.


Ukupna vrijednost oba javna konkursa iznosi 200.000 eura, od čega je 100.000 eura namijenjeno za javni sektor i 100.000 eura za fizička lica, privredu i preduzetnike. Javni konkurs za javni sektor biće otvoren do 31. novembra 2022. godine, dok će konkurs za fizička lica, privredu i preduzetnike biti otvoren do kraja tekuće godine ili do utrošenosti raspoloživih sredstava, u zavisnosti koji uslov prije nastupi.

Javni sektor i kompanije po korisniku mogu dobiti subvencije za najviše dva vozila, a fizička lica za jedno.

Novina u odnosu na prošlogodišnji konkurs jeste to što je osim fizičkim licima, privrednicima i preduzetnicima, konkurs namijenjen i javnom sektoru, odnosno državnim organima, jedinicama lokalne samouprave, javnim službama koje imaju svojstvo pravnog lica i privrednim subjektima u kojima je država većinski vlasnik.

Visina subvencije za kupovinu električnih vozila iznosi 5.000,00 eura, a hibridnih 2.500,00 eura. Maksimalni iznos subvencije koju korisnik može ostvariti za nabavku električnih vozila iz kategorije L iznosi 20% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 1.500 eura

-Pod novim vozilom smatra se ono vozilo koje nije bilo u upotrebi i prva registracija vozila nakon proizvodnje nije izvršena prije 1. januara 2022. godine. Predmet Javnog konkursa su nova vozila nabavljena na području Crne Gore od ovlašćenih prodavaca automobila, kao i uvezena nova vozila - navode iz Eko-fonda i ističu da se subvencije ne odnose na kupovinu električnih bicikala i trotineta.


Eko-fond dodjeljuje sredstva za kupovinu najviše dva vozila po korisniku za javni sektor, privredne subjekte i preduzetnike, dok fizičkim licima Eko-fond dodjeljuje sredstva za kupovinu jednog vozila.

-Korisnici subvencije će biti obavezni zadržati u vlasništvu i korišćenju subvencionisano vozilo. Korisnik ne smije otuđiti motorno vozilo koje je nabavio posredstvom dodijeljenih sredstava u periodu od dvije godine, koji se počinje računati od datuma prve registracije vozila, u suprotnom isti je obavezan izvršiti povraćaj dodijeljenih sredstava - zaključuju iz Eko-fonda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.