NavMenu

Uspješan I kvartal 2022. godine, rast preko 25% - Kompanija Meridian iz Banja Luke razvija intermodalni transport

Izvor: eKapija Utorak, 24.05.2022. 08:16
Komentari
Podeli
Anđelko Šobot prima priznanje PKRS za najznačajniju investiciju i doprinos u oblasti zapošljavanja u 2021. godini (Foto: Privredna komora RS)Anđelko Šobot prima priznanje PKRS za najznačajniju investiciju i doprinos u oblasti zapošljavanja u 2021. godini

"Intenzivno planiramo razvoj intermodalnog transporta, baziranog na principu drum-željeznica-brod kao ekološki prihvatljivijeg, modernijeg i jeftinijeg vida transporta roba."

Poslovna 2021. godina je bila izuzetno uspješna poslovna godina kada je kompaniju Meridian a.d. u pitanju.

Završena je gradnja i useljenje u impresivni Logistički centar, pušteno je u u rad visoko-regalno skladište, otvorena nova poslovna jedinica Distribucija i skladištenje a sve ovo, rezultiralo je povećanim zapošljavanjem.

Kompanija Meridian a.d. je nagrađena na tradicionalnoj manifestaciji "Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2021.godinu", Privredne komore RS u kategoriji: Značajne investicije i doprinos u oblasti zapošljavanja i plaketom za "Odgovornog poreskog obveznika u sektoru transporta i špedicije" koju Unija udruženja poslodavaca dodjeljuje na osnovu najviše isplaćene bruto plate po radniku u posmatranom sektoru.

Da se podsjetimo, kompanija postoji od 1948. godine, uspješno je privatizovana 2001. godine od kada djeluje kao akcionarsko društvo za transport, logistiku, skladištenje i usluge u oblasti carinjenja roba.

Danas pokriva sve granične prelaze u BiH sa logističkim centrima u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Osim u BiH sa 19 poslovnica, otvorena su preduzeća u Srbiji i Sloveniji sa istom djelatnošću. Kompanija zapošljava preko 180 radnika, pruža usluge za preko 3000 klijenata, pravnih i fizičkih lica u zemlji i inostranstvu.

Kako ističu, u poslovanju nastoje da zadrže višedecenijski kontinuitet u standardizaciji usluga i edukaciji zaposlenih, a sve ovo, na veliko zadovoljstvo klijenata.

(Foto: Meridian)

Tekuća 2022. godina takođe obećava. Po riječima generalnog direktora kompanije Meridian a.d., Anđelka Šobota, još je rano za pravu procjenu efekata rada i poslovanja, ali mogu da budu zadovoljni: podaci koji se tiču ostvarenog prihoda za I kvartal 2022.godine, u poređenju s istim periodom protekle godine, pokazuju rast preko 25%. Dakle, viši kvalitet usluga u skladišnom poslovanju i objedinjavanje svih funkcija poslovanja na jednom mjestu, dovelo je do pojačanog zapošljavanja i višeg kvaliteta usluge uopše.

Posljedice dvogodišnje pandemije, a sada i globalni poremećaji u lancima snabdijevanja izazvanih ratnim dešavanjima na teritoriji Evrope su vidljivi. Međutim, bez obzira na globalne poremećaje uzrokovane prirodnim ili vještačkim uzrocima, lanci distribucije jednostavno moraju funkcionisati.

To se odnosi i na Meridian a.d. koji je poslovao sve vrijeme pandemije pružajući neprekidno usluge transporta, distribucije, skladištenja, carinjenja i carinskog posredovanja.

Na izazov vođenja i upravljanja logističko-transportnom organizacijom sa 20 poslovnica u tri države, u situaciji globalnog poremećaja poput pandemije, oskudice energenata te odliv kvalitetne radne snage, generalni direktor Anđelko Šobot kaže da se kompanija "prilagodila nastaloj situaciji" i objašnjava:

- Nastavljamo sa ulaganjem u digitalizaciju usluga u svim sferama, daljom standardizacijom i objedinjavanjem usluga, jačanjem flote transportnih jedinica i edukaciji zaposlenih otvaranjem novih poslovnica. Trenutno je aktuelan projekat razvijanja kontejnerskog terminala koji podrazumijeva revitalizaciju željezničkog terminala, izradu pristupnog perona za manipulaciju kontejnerima i obezbjeđenje odgovarajuće opreme (stacker) za prihvat kontejnera.

(Foto: Meridian)

Intenzivno planiramo razvoj intermodalnog transporta, baziranog na principu drum-željeznica-brod kao ekološki prihvatljivijeg, modernijeg i jeftinijeg vida transporta roba.

Meridian je vodeća kompanija u Republici Srpskoj, a na nivou BiH zauzima 13% tržišnog udjela i među prihodima se nalazi u prve tri kompanije sa identičnom šifrom poslovanja i djelovanja.

Svake godine Meridianov analitičko-poslovni tim analizira tržišnu konkurenciju na uzorku od 52 kompanije. Kompanije iz uzorka su 2017. godine ostvarile oko 106 miliona EUR a već 2019. prihod je porastao za čitavih 26 miliona EUR.

Tokom 2020. godine opšti pad privrednih aktivnosti, uzrokovan pandemijom, uticao je i na smanjenje obima poslovanja u branši. Realizovano je 129 miliona EUR prihoda u posmatranim kompanijama, što je daleko iznad prihoda u 2017. godini.

Zaključak ovih analiza je da tržište BiH raste i ima veliki potencijal za razvoj a Meridian a.d. namjerava da u potpunosti realizuje ovaj potencijal.

- Ono što nas izdvaja u odnosu na konkurenciju su stabilnost i trajnost u poslovanju, postojimo preko sedam decenija i dokazali smo se kao partner kome možete vjerovati. Kada govori o kompaniji na čijem je čelu, sa opravdanim ponosom kaže Anđelko Šobot i dodaje da kada je riječ o trendovima na tržištu transporta, na prostoru BiH primjećuje ukrupnjavanje logističko-transportnog sektora i prisutvo velikih transportno-logističkih kompanija sa sjedištem u EU koji su vrlo oštra konkurencija koja zahtijeva sve više standarde usluga.

- Domaće proizvodno-uslužne kompanije uviđaju značaj logistike kao bitne funkcije u poslovanju i biraju između mogućnosti da same razviju tu funkciju ili da se obrate specijalizovanom partneru. Računica pokazuje niže troškove kroz "outsourcing" određenih poslovnih funkcija i tu dolazimo mi - zaključuje Šobot.


Fotogalerija
Meridian ad Banja Luka
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.