NavMenu

Poruke sa Kopaonik biznis foruma: U vremenu geopolitičke i ekonomske krize potrebna fiskalna opreznost

Izvor: Mina Četvrtak, 10.03.2022. 15:24
Komentari
Podeli
U vremenu geopolitičke i nadolazeće ekonomske krize, fiskalna politika mora da bude zasnovana na načelu opreznosti, poručeno je sa Kopaonik biznis foruma.

Ovogodišnji skup trajao je od nedjelje do srijede i obuhvatio je 33 panela, dok je čak jedna trećina panela bila posvećena regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast, u čemu se upravo ogleda i veliki regionalni značaj ovog foruma.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, kazao je da je u hotelu Grand Kopaonik bilo 1,25 hiljada učesnika, dok je skup u samo prva tri dana Foruma, online pratilo oko šest hiljada učesnika.

- Rad 29. Kopaonik biznis foruma je pratilo i 100 akreditovanih novinara. Izuzetno smo zadovoljni posjećenošću kao i izvanrednim diskusijama koje su se vodile na 33 panela - rekao je Vlahović.

On je dodao da su teme poput rata u Ukrajini, rast cijena energenata i prekinuti globalni lanci snabdijevanja bile prisutne na ovogodišnjem skupu, ali sve u svijetlu Agende održivog razvoja.

- Učesnici su u načelu saglasni da sada živimo u vremenu izrazite geopolitičke i nadolazeće ekonomske krize, te je preporuka Kopaonik biznis foruma nosiocima ekonomske vlasti i kreatorima ekonomskih politika da fiskalna politika bude zasnovana na načelu opreznosti i štednje, da se stvara veći fiskalni prostor da bi moglo da se interveniše na strani ponude, kao i da monetarna politika mora da nađe balans između instrumenata za smanjenje inflacije i instrumenata koji treba da podstaknu rast - kazao je Vlahović.


Kao panelisti iz Crne Gore, učestvovali su vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore (PKCG), Nina Drakić i ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

U okviru posebnog panela na temu Luštica Bay - nekretnine i druge investicione mogućnosti u novom gradu govorile su viši izvršni direktor prodaje Luštica Development, Sandra Kulić i projektni menadžer Luštica Development, Milica Starčević.

Vlahović je najavio da će naredni, jubilarni, 30. Kopaonik biznis forum biti održan na istom mjestu i naredne godine, od 5. do 8. marta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.