NavMenu

Na bušotini kompanija Eni i Novatek nema nafte

Izvor: Mina Subota, 29.01.2022. 07:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/C Morrison)Ilustracija
Proizvodnja ugljovodonika na ležištu koje buši konzorcijum kompanija Eni i Novatek u crnogorskom podmorju neće biti moguća, jer je bušotina, prema informacijama koncesionara, suva, saopštio je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović.

Perunović je kazao da su koncesionari došli do kraja bušotine i prikupljene uzorke poslali u Milano, ali da taj izvještaj još nije gotov.

- Oficijelni izvještaj od njih nije stigao, ali smo imali prezentaciju, na kojoj nam je njihov menadžment definitivno rekao da su poroznost i propusnost osnovne karakteristike ležišta, da su jako nepovoljne i da nijesu onakve kakve su oni, a i mi očekivali. Oni tu bušotinu smatraju takozvanom suvom bušotinom ili dry hole - rekao je Perunović na događaju Dan otvorenih vrata upriličenom za novinare.

Što se tiče proizvodnje sa te bušotine, ona, kako je rekao, nije moguća.

- Eni i Novatek će raditi razvoj tog ležišta i gledati put migracije tih ugljovodonika. Vidjećemo da iskoristimo te podatke i analize kako bismo u nekom narednom periodu vidjeli da li postoji na nekom drugom lokalitetu to što smo tražili - objasnio je Perunović.

Konzorcijum kompanija Eni i Novatek počeo je u martu prošle godine prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju.

Vlada je u decembru odobrila produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za šest mjeseci, zbog poteškoća operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja.

Perunović je kazao da je konzorcijum Eni i Novatek završio cementacioni dio same bušotine i da je polako počeo sa pripremanjem demobilizacije tog bušećeg postrojenja.

- Koncesionar je u obavezi da nam dostavi konačne rezultate u narednih šest mjeseci. Kakvi će oni biti, ajde da ne budem previše pesmističan, ali mislim da što se tiče same bušotine na kojoj je rađeno, oni neće biti dobri u smislu potencijalne proizvodnje - precizirao je Perunović.

Konzorcijum Eni i Novatek sada treba da dostavi plan rada koji su ispunili na toj bušotini. Nakon revizije da li je sve urađeno po planu i programu, biće mu vraćena bankarska garancija od 73 mil EUR, koja se nalazi u sefu Ministarstva ekonomskog razvoja.

- Kada završi prvu fazu, on je obavezan da po ugovoru uđe u drugu, gdje će morati da položi bankarsku garanciju vrjednosti 12 mil EUR, koju bi trebalo da iskorsti za bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1,5 hiljada metara - rekao je Perunović.

Da li će koncesionar uraditi tu bušotinu ili ne, u Ministarstvu još nemaju informaciju.

Drugo istražvanje crnogorskog podmorja dobila je da radi i kompanija Energean u blokovima 26 i 30.

Perunović je rekao da oni treba da do 15. marta obavijeste Ministarstvo da li su našli partnera za ulazak u istražno bušenje.

- Oni su optimisti da bi se na njihovom bloku mogla naći značajna količna gasa - dodao je Perunović.

Na pitanje kada će doći do stabilizacije cijena na naftnim tržištma, a samim tim i goriva u Crnoj Gori, Perunović je odgovorio da Ministarstvo kapitalnih investicija nema nikakav mehanizam snižavanja cijene prema potrošaču.

- Što se tiče stabilzacije cijena, smatram da će još neki period cijene biti na ovom nivou, ili će čak rasti - rekao je Perunović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.