NavMenu

Christoph Schoefboeck predsjednik Nadzornog odbora Erste banke Podgorica

Izvor: Mina Petak, 28.01.2022. 14:56
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Nadzorni odbor Erste banke Podgorica održao je konstitutivnu sjednicu, na kojoj je za predsjednika izabran Christoph Schoefboeck, a za zamjenika Krešimir Barić.

Iz Erste banke je saopšteno da je Nadzorni odbor formiran u skladu sa novim Zakonom o kreditnim institucijama. Shodno odlukama jedinog akcionara Erste banke Podgorica, Erste&Steiermarkische Bank, tri od pet dosadašnjih članova Odbora direktora Banke, Christoph Schoefboeck, Krešimir Barić i Sophie Pieringer izabrani su za članove Nadzornog odbora, dok su za nezavisne članove izabrani Željko Uljarević i Biljana Šćekić.

- Schoefboeck ima veoma široko, dugogodišnje iskustvo na različitim upravljačkim pozicijama u Crnoj Gori i u Hrvatskoj. Od 2011. godine je član, a od 2015. je predsjednik Uprave Erste&Steiermarkische Bank, stoprocentnog vlasnika podgoričke Erste banke - navodi se u saopštenju.

Schoefboeck je obavljao više različitih funkcija unutar nadzornih odbora članica Erste grupe u Hrvatskoj, čemu je prethodio angažman na menadžerskim ili upravljačkim pozicijama u ZAO Raiffaisenbank u Moskvi, HVB Splitska banka i HVB Croatia. Doktorirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerzitetu u Beču i završio brojne programe menadžerskog usavršavanja u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Barić je u Erste&Steiermarkische Bank-u od 2006. godine, a na mjesto člana uprave te banke dolazi nakon što je 15 godina proveo na rukovodilačkim pozicijama u oblasti računovodstva i kontrolinga. Godinu je proveo u Erste Grupi u Beču, na funkciji vođe upravljanja profitabilnosti /performance management/ i kapitalom, gdje je stekao dodatno međunarodno iskustvo.

- Osim toga, Barić je učestvovao u rotacionim programima usavršavanja unutar Erste grupe i mnogim grupnim projektima, uključujući i IEDC poslovnu školu iz Bleda, gradeći menadžersko iskustvo i znanje. Po struci je diplomirani ekonomista - dodaje se u saopštenju.

Pieringer je doktorirala u oblasti međunarodnog biznisa na Karl-Franzens Univerzitetu u Gracu, a direktorica je Službe za kontrolu rejtinga i procjenu nepokretnosti u Erste Group Bank iz Beča (Erste Grupa).

Pieringer ima dugogodišnje rukovodilačko iskustvo u finansijskim institucijama. Erste Grupi se pridružila 2011. godine, gdje je dvije godine pokrivala poziciju starijeg menadžera u Strategiji i projektima, a od 2013. godine je kao vođa tima bila odgovorna za upravljanje kreditnim rizikom finansijskih institucija i država. Od 2017. godine do 2020. je obavljala dužnost zamjenice direktora Sektora Grupe za Erste biznis analize.

Šćekić, kako se navodi u saopštenju, ima dugogodišnje iskustvo u oblasti finansija. Od 2016. godine je na poziciji regionalne šefice programa za razvoj malih i srednjih preduzeća za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), sa sjedištem u Beogradu, a prethodno je u istoj instituciji radila na poziciji Nacionalni program menadžer.

Šćekić je prije EBRD-a bila angažovana u Vladi Crne Gore na pozicijama pomoćnika ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, kao i pomoćnika ministra finansija za poreski i carinski sistem, finansiranje loklane samouprave i računovodstvo i reviziju.

Uljarević ima veoma bogato profesionalno iskustvo u oblasti finansijskih institucija. Direktor je kancelarije KfW banke za Crnu Goru od 2001. godine, a bio je angažovan u BAS programu EBRD i u DEG, državnoj njemačkoj investiciono-razvojnoj kompaniji. U periodu od 2000. do 2004. godine obavljao je dužnost člana Odbora direktora Opportunity Bank u Crnoj Gori. Prije ulaska u oblast finansija, Uljarević je stekao značajno upravljačko iskustvo u turističkoj industriji.

Shodno Zakonu o kreditnim institucijama koji uvodi sistem dvolinijskog korporativnog upravljanja, od 1. januara u Erste banci je počeo mandat novoformiranom Upravnom odboru, čiji je predsjednik Aleksa Lukić, a članovi Darko Keković i Damir Ivaštinović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.