NavMenu

Monteput ulaže 7 mil EUR u nabavku opreme i mehanizacije za autoput - Vlada odobrila zajam kod IRF-a

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.01.2022. 07:30
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Preduzeće Monteput zadužiće se 7 mil EUR kod Investiciono-razvojnog fonda, a sredstva će biti uložena u nabavku opreme i mehanizacije neophodne za održavanje autoputa.

Vlada je na poslednjoj sjednici usvojila informaciju o ovom zaduženju, koje je, kako je navedeno, predviđeno Finansijskim planom za 2022. godinu, na koji je Vlada već dala saglasnost. Podsjetimo, finansijskim planom, predviđeno je da Monteput obezbijedi sredstva u iznosu od oko 35,08 mil EUR za pokriće poslovnih rashoda, a kada je riječ o nabavci opreme za službe naplate, održavanja, zaštite i spašavanja za autoput kompanija je računala upravo na ovaj zajam od IRF-a.

Kako je navedeno u informaciji, Prema dostavljenom Nacrtu Ugovora o kreditu između Investiciono razvojnog fonda i Monteputa na iznos od 7 miliona eura definisan je period otplate od 84 mjeseca koji ne uključuje grejs period od 18 mjeseci. Kamata je fiksna, u iznosu od 3,00%, na godišnjem nivou, koja se obračunava i plaća mjesečno. Nakon isteka grejs perioda kredit se vraća u mjesečnim anuitetima, a prema planu otplate koji je sastavni dio Ugovora
o kreditu. Naknada za obradu kredita bi iznosila 0,2% jednokratno i plaća se prije prenosa sredstava na račun korisnika kredita.

U dokumentu je objašnjeno i da je u dopisima dostavljenim Ministarstvu kapitalnih investicija navedeno je da će projektovani tekući prihodi Monteputa za 2022. godinu iznositi oko 21,83 mil EUR, za 2023. će iznositi 29,6 mil EUR, a za 2024. godinu 29,9 miliona. Rashodi za 2022. godinu projektovani su na iznos od 37,85 miliona, za 2023. u iznosu od 25,63 za 2024. godinu na iznos od 26,52 mil EUR, pri čemu isti obuhvataju otplatu rashoda kamate (3% fiksna) u grejs periodu za traženo kreditno zaduženje, a kasnije i otplatu glavnice po istom.

Prihodi su planirani na osnovu ostvarenih prihoda od naplate putarine na tunelu Sozina, uvećani za 1,5%, po svakoj godini, a prihodi od naplate putarine na autoputu na osnovu projektovanih cijena i planiranog prosječnog broja prolaska vozila, s osvrtom na Studiju opravdanosti Louis Brger.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.