NavMenu

Potrošnja struje u decembru skočila skoro 30% u odnosu na novembar

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.01.2022. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Pasja1000)Ilustracija
Korisnici elektrodistributivnog sistema u decembru su preuzeli ukupno 274,72 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je skoro 30% više u odnosu na novembarsku potrošnju, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CEDIS). Kako u naveli, potrošnja je u decembru bila 10% viša u odnosu na isti period 2020. godine.

Najviše električne energije, oko 40%, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

- Očitano je ukupno 392,88 hiljada brojila, ili 93 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99% - navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a dodaju da su ekipe Sektora za održavanje u decembru realizovale 2.472 intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 364.000 EUR. Na distributivnu mrežu je tokom decembra priključeno 244 novih korisnika.

- Prethodnog mjeseca na nivou primarne mreže pokrenuti su postupci javnih nabavki za osam projekata za koje je planiran iznos od preko osam miliona EUR, od čega se najviše sredstava izdvaja za izgradnju četiri nove trafostanice 35/10kV - Bigova i Grbalj 2 u Kotoru, Tri krsta u Tivtu i Volođa u Pljevljima - kažu iz CEDIS-a.

U decembru su završeni i radovi na izgradnji četiri trafostanice 10/0,4kV - Grbavci u Podgorici, Rena u Baru, Blok 12 u Budvi i Borje 1 na Žabljaku, za koje je izdvojeno oko 300.000 EUR.

- Prethodnog mjeseca je na području Crne Gore ugrađeno je 49 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 338.000, čime je pokriveno preko 80% konzuma - saopšteno je.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 420.000 korisnika na području Crne Gore.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.