NavMenu

Kroz inicijativu "Najbolja sela u turizmu" prepoznati potencijali Godinja i Gornje Lastve

Izvor: eKapija Petak, 03.12.2021. 13:29
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/ollirg)
Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je u okviru inicijative "Najbolja sela u turizmu", prepoznala potencijale sela Godinje i Gornja Lastva, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Tokom Generalne skupštine UNWTO koja se održava u Madridu objavljeni su rezultati prvog izdanja inicijative "Best Tourism Villages/Najbolja sela u turizmu", a među onim koja su odabrana u kategoriji za "Program unapređenja" su sela Godinje iz Bara i Gornja Lastva iz Tivta.

- Kroz inicijativu "Najbolja sela u turizmu", zemlje članice UNWTO imale su pravo da konkurišu sa po tri predloga, a od ukupno 174 prijave proglašena su 44 sela kao najbolja. Dio ove inicijative je i "Program unapređenja" za koji je odabrano 20 sela iz cijelog svijeta, a Crna Gora je jedina zemlja iz koje su uvrštena čak dva sela - navodi se u saopštenju.

Kroz pomenuti Program će ovim selima biti pružena podrška od strane UNWTO i njenih partnera, kako bi se postojeći potencijali poboljšali, a ponuda dodatno ispromovisala.

- U pismu koje je generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili uputio ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću navodi se da će Godinje i Gornja Lastva dobiti podršku ove organizacije kako bi zajednički radili na unaprijeđenju uloge turizma u očuvanju ruralnih područja. Istaknuto je i da bi turizam trebalo da bude pokretač razvoja, kako bi se na pravi način valorizovala sela i očuvalo njihovo kulturno i prirodno bogatstvo, kao i autentične vrijednosti - navode iz ministarstva.

U okviru zasijedanja Generalne skupštine učestvuje 500 delegata među kojima su ministri turizma zemalja članica, predstavnici brojnih partnerskih organizacija, lideri iz privatnog i javnog sektora iz oblasti turizma. Crnu Goru na ovoj sjednici predstavlja v.d generalne direktorke za razvojne politike u turizmu u Ministartsvu ekonomskog razvoja, Aleksandra Gardašević Slavuljica.

- Generalna skupština prilika je i da se razgovara o odgovoru UNWTO na uticaj pandemije i međusobne saradnje zemalja članica. Tokom ovog važnog događaja za turizam, neke od glavnih tema bile su i inovacije, osnaživanje mladih i odnos turizma i ruralnog razvoja - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.