NavMenu

Propust tokom rekonstrukcije magistralnog puta od Pljevlja do Mihajlovica - Projektanti nisu ucrtali nijedno autobusko stajalište

Izvor: Dan Ponedjeljak, 29.11.2021. 13:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gennadiy Solovyev/shutterstock.com)Ilustracija
U rekonstrukciju putnog pravca Pljevlja-Mihajlovica zvanično će biti uloženo 8,5 mil EUR, a na tom djelu magistralnog puta prema Prijepolju nije ostavljeno nijedno proširenje za autobusko stajalište. Pomenuti magistralni putni pravac dužine je oko 13 kilometara i prolazi kroz seoske mjesne zajednice Otilovići i Crljenice, čiji su mještani iznenađeni ovakvim projektom rekonstrukcije puta. Oni smatraju da je projektant, a i inženjeri koji su revidovali projekat, zaboravili da put prolazi kroz naseljeno područje. Mještani ističu da je raniji magistralni put, koji je bio djelimično uži, imao proširenja na kojima su se zaustavljali autobusi.
image

- Na magistralnom putu Pljevlja–Mihajlovica, čija je rekonstrukcija u toku, ono što smo mogli primjetiti jeste da nigdje nije ostavljeno stajalište za autobuse, što je veliki nedostatak jer iz naših mjesnih zajednica svakodnevno učenici školskim minibusom putuju do škole. Ovim putnim pravcem svakodnevno saobraćaju i prevoznici koji prevoze putnike iz Pljevalja za Srbiju i obratno, pa pitamo znači li to da će djeca i drugi putnici iz autobusa, odnosno minibusa, izlaziti direktno na kolovoz - ističe član Savjeta mjesne zajednice Crljenice Darko Gačević uz pojašnjenje da se radi o relaciji od oko 13 kilometra i da mu nije jasno zbog čega je to tako urađeno.

Kompanija Crnagoraput ušla je u posao rekonstrukcije putnog pravca Pljevlja-Mihajlovica u avgustu prošle godine. Rok za završetak radova je u tom momentu utvrđen na 12 mjeseci. Kako radovi nijesu završeni u avgustu 2021. godine, iz Direkcije za saobraćaj je saopšteno da će oni biti završeni do novembra. Međutim, evo prošao je i novembar, a radovi još uvjek nijesu završeni i sasvim je sigurno da u ovoj godini ne mogu ni biti okončani. Ono što najviše muči sve učesnike u saobraćaju jesu svakodnevne obustave saobraćaja na ovom putnom pravcu usled radova na terenu.

Gačević ističe da je ostavljanje proširenja za autobuska stajališta zakonska obaveza, kao i da ima vremena da se pomenuti propust ispravi prije nego što se poslovi u potpunosti okončaju.


- Član 31 Zakona o putevima glasi da se autobuska stajališta na magistralnim putevima grade van kolovoza. U 21. vijeku imamo put koji se gradi, odnosno rekonstruiše, bez autobuskog stajališta - naglašava Gačević i dodao da će biti izuzetno teško ako stanje ostane kako je projektovano. On podvlači da su iz ove mjesne zajednice u više navrata upozoravali na manjkavosti projekta rekonstrukcije ovog putnog pravca.

- Stanovnici okolnih sela su se ljutili zbog neostavljanja mogućnosti uključenja prilaznih puteva na magistralni pravac, ali i zbog objekata koje projektant nije valjano registrovao, pa su se oni našli na samoj ivici novog kolovoza. Od prvog dana ukazivali smo na propuste tokom izvođenja radova, a izostanak autobuskih stajališta dodatno je stvorio problem. Pitamo, da li će pored osam i po miliona uloženih u rekonstrukciju ovog putnog pravca trebati dodatna ulaganja da bi se napravila proširenja na kolovozu za autobuska stajališta - pita Gačević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.