Izvor: eKapija | Srijeda, 27.10.2021.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za decembar najavljeno javno nadmetanje za korišćenje radio-frekvencijskog spektra

(Foto: Toria/shutterstock.com)
Savjet Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost donio je Odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz i 2,6 GHz za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i usvojio Dokumentaciju za javno nadmetanje za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz i 2,6 GHz za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža.

- Agencija namjerava da postupak dodjele radio-frekvencija iz opsega 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz i 2,6 GHz, kao prvu fazu dodjele raspoloživih radio-frekvencija za mobilne mreže, sprovede uvažavajući načela objektivnosti, transparentnosti, nediskriminatornosti i proporcionalnosti, uzimajući u obzir i principe racionalnog korišćenja radio-frekvencijskog spektra, te vodeći računa o potrebi zaštite efektivne konkurencije na tržištu javnih mobilnih elektronskih komunikacionih usluga i omogućavanja kontinuiteta pružanja usluga velikom broju korisnika - saopšteno je.

Strategija dodjele raspoloživih radio-frekvencija za mobilne mreže je dizajnirana na način koji omogućava ostvarenje sljedećih ciljeva:
  • očuvanje i podsticanje efektivne konkurencije na tržištu mobilnih elektronskih komunikacionih usluga;
  • omogućavanje stabilnog poslovnog okruženja za mobilne operatore i druge investitore;
  • kreiranje uslova za dalji razvoj mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga i omogućavanje implementacije i razvoja naprednih tehnologija (npr. 5G NR) kroz blagovremenu dodjelu adekvatnih frekvencijskih resursa;
  • omogućavanje dostupnosti širokopojasnih usluga prenosa podataka odgovarajućeg kvaliteta na što je moguće većem dijelu teritorije Crne Gore;
  • obezbjeđivanje razvoja elektronskih komunikacionih usluga i infrastrukture za podršku društvenom i ekonomskom napretku Crne Gore;
  • ostvarivanje prihoda za budžet Crne Gore od dodjele radio-frekvencija koji odražavaju tržišnu vrijednost spektra.
Radio-frekvencije koje su predmet javnog nadmetanja se dodjeljuju za korišćenje na ekskluzivnoj osnovi na čitavoj teritoriji Crne Gore, u skladu sa uslovima datim u odgovarajućim planovima raspodjele radio-frekvencija. Javno nadmetanje se sprovodi metodom aukcije spektra u kombinovanom formatu prilagođenog višekružnog "clock" nadmetanja i prilagođenog jednokružnog nadmetanja putem zapečaćenih ponuda. Kriterijum za izbor najpovoljnijih ponuđača je ponuđena cijena.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ima svako zainteresovano pravno lice koje otkupi Dokumentaciju za javno nadmetanje, a koje ima najmanje pet godina iskustva u implementaciji javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i pružanju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih usluga (kvalifikacioni uslov). Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ima i grupa ponuđača (konzorcijum). Svako pravno lice, prije ili poslije otkupa Dokumentacije za javno nadmetanje, može formirati konzorcijum sa drugim pravnim licem i takav konzorcijum može podnijeti zahtjev za učešće na aukciji spektra.

Odobrenja za korišćenje radio-frekvencija koja budu izdata nakon završenog postupka i izbora najpovoljnijih ponuđača biće izdata sa periodom važenja do 1. septembra 2031. godine. Okvirni termin za početak aukcije spektra je 20-24. decembra 2021. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE