NavMenu

Na Bjelasici planirana gradnja garaže na pet nivoa sa više od 1300 parking mjesta za automobile i autobuse (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.10.2021. 10:32
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma/Bemax/Idejno rješenje/Printscreen)
Za potrebe skijališta u Kolašinu u planu je gradnja javne garaže na parceli površine 1,9 hektara. Garaže će biti izgrađena u okviru Prostornog plana posebne namjene Bjelasica i Komovi, detaljna razrada lokaliteta Kolašin 1450.

Uprava javnih radova, kao investitor projekta dobila je i saglasnost glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje objekta, za čiju izradu je bila zadužena kompanije Bemax.

Kako se može vidjeti u objavljenom dokumentu, planirana garaža imaće pet spratova. Bruto građevinska površina objekta iznosi 49.148 m2, i imaće 1309 parking mjesta za male automobile, kao i 20 parking mjesta za autobuse.

Na prvom nivou garaže planirana su 92 parking mjesta, od ćega pet za osobe sa invaliditetom. Na drugom će ih biti 203 - osam za OSI, na trećem 308 - šest za OSI, a na četvrtom 389, od čega je 11 namijenjeno za osobe sa invaliditetom. Na petom nivou predviđeno je 317 parking mjesta, od čega je 67 predviđeno za OSI. Na ovom nivou predviđeno je i 20 mjesta za autobuse.

(Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma/Bemax/Idejno rješenje/Printscreen)
U idejnom rješenju objašnjeno je da svaka etaža ima zaseban ulaz, te da nivoi nisu saobraćajno povezani. Pješačka povezanost među etažama obezbijeđena je preko stepeništa, lifta i eskalatora.

- Kako su vertikalne komunikacije, odnosno eskalatori predviđeni u drugoj fazi, plan je da se u prvoj fazi projekta izgrade dva lifta od po 1800 kg, za 24 osobe - navodi se u dokumentu.

Dalje se navodi da su sa sjeverozapadne strane objekta planskom dokumentacijom predviđene saobraćajnica i priključne ulice za četiri nivoa. Saobraćajni pristup na petu etažu predviđen je sa kružnog toka na sjevernoj strani objekta, dok je pješački pristup obezbijeđen stepenicama i liftom, kao i eskalatorima.

Garaža će biti otvorenog tipa, otvorena sa tri strane, prirodno osvijetljena i provjetrena, u skladu sa Pravilnikom o tehničkim zahtjevima za zaštitu garaža za putničke automobile od požara i eksplozija, te nema potrebe za sistema prinudne ventilacije i odimljavanje.

U skladu sa projektnim zadatkom, planirana je faznost gradnje iz razloga velike investicione vrijednosti projektovanog objekta. Kako je objašnjeno u dokumentu, izgradnju po fazama potrebno je relaizovati tako da omogućava samostalno korišćenje izgrađenih etaža kao zasebih cjelina. Sve faze podrazumijevaju i potrebnu infrastrukturnu opremljenost.

(Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma/Bemax/Idejno rješenje/Printscreen)
- U okviru prve faze predviđena je gradnja četiri etaže garaže bruto površine oko 22.933 m2 sa infrastrukturnim priključcima, uređajem za prečišćavanje otpandih voda, prilaznim saobraćajnicama, stazama, otvorenim parkirakištem i uređenjem terena, a sve u okviru UP 1. Dio objekta obuhvaćen prvom fazom mora biti tehničko-tehnološka i funkcionalna cjelina koja se može predati na upotrebu - navedeno je u dokumentu.

Izgradnja preostalih faza podrazumijeva objekat sa infrastrukturnim priključcima, uređajem za prečišćavanje otpadnih voda, prilaznim saobraćajnicama, stazama, parkiralištem i uređenjem terena, a sve u okviru urbanističke parcele. Sa izgradnjom svake naredne faze objekat se dograđuje u funkcionalnu cjelinu koja će biti predata na upotrebu. Izgradnja ostalih faza nije obaveza izvođača radova.

- U objektu garaže osim parking mjesta, predviđeni su i sledeći sadržaji: samouslužna perionica, punjači za električne automobile, svjetlosno-informativna signalizacija, sistem naplate na parkiralištima koji podržava rad i preko aplikacija, sistem automatskog čitanja registarskih tablica, senzorski sistem praćenja zauzetosti parkinga, video nadzor svih aktivnosti na parkingu, kao i prostor za operatere i tehničke prostorije - navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma.


Fotogalerija
Izgradnja garaže na Bjelasici
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.