NavMenu

CEDIS spreman za zimsku sezonu - Očekuje se stabilno napajanje ski centara

Izvor: Mina Nedjelja, 17.10.2021. 13:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Pasja1000)Ilustracija
Zimski turistički centri tokom predstojeće zimske turističke sezone trebalo bi da imaju stabilno i sigurno napajanje električnom energijom, osim u slučaju eketremno loših vremenskih uslova, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Ski centri Kolašin 1450 i Kolašin 1600 tokom prethodne zimske sezone imali su probleme u snabdijevanju električnom energijom usljed, kako je tada objašnjeno, loših vremenskih uslova, piše portal RTCG.

Iz CEDIS-a tvrde da u segmentu planiranja i realizacije investicija, kao i održavanja, sa posebnom pažnjom tretiraju elektrodistributivnu mrežu sa koje se napajaju zimski i ljetnji turistički centri.

- Sproveli smo sve pripremne aktivnosti i, osim u slučaju ekstremno loših vremenskih uslova, garantujemo adekvatan kvalitet napajanja sa elektrodistributivne mreže koja je u našoj nadležnosti - kazali su iz CEDIS-a.

Kad je u pitanju klašinska opština, u cilju pripreme za predstojeću zimsku sezonu obavljene su sve aktivnosti na dalekovodima, trafostanicama i niskonaponskim mrežama.

Iz CEDIS-a su objasili da se Ski centar 1450 Kolašin napaja sa dalekovoda 10 kV Jezerine, čija je dionica do trafostanice 10/0,4 kV Rijeka Mušovića u tehnički ispravnom stanju, te da u prošloj godini nije bilo ispada.

- Međutim, dio dalekovoda od trafostanice 10/0,4 kV Rijeka Mušovića nije u vlasnistvu CEDIS-a, a samim tim i prekidi koji se dešavaju na toj dionici, nijesu dio naše nadležnoosti. Kako bi doprinijeli rješavanju problema, koji se dominantno u javnosti tretira kao naša odgovornost, upravi Ski centra 1450 je predloženo da se obrate zahtjevom za izdavanje saglasnosti za priključenje na novu TS 35/10 kV Jezerine, koja se nalazi neposredno pored Ski centra - rekli su iz CEDIS-a.

Oni su kazali da dalekovod 35 kV Breza - Rijeka Mušovića dijelom napaja Ski centar Kolašin 1600, i na dionicama gdje nema spornih imovinsko-pravnih pitanja nema problema sa održavanjem dalekovoda.

- Međutim, na određnim djelovima trase vlasnici zemljišta ne dozvoljavaju pristup dalekovodnim stubovima, pa u tim slučajevima nijesmo u mogućnosti da obavimo zamjenu dotrajale konstrukcije i ovjesne opreme - saopštili su iz CEDIS-a.

Oni su dodali da su na Žabljaku završene gotovo sve pripremne aktivnosti, a da je dalekovod koji napaja Ski centar Vučje kod Nikšića u veoma dobrom stanju, te da omogućava pouzdano napajanje.

Priprema za zimsku sezonu završena je i u ski centrima Lokve i Rožaje, kao i ski centru Turjak, pa u CEDIS-u očekuju se stabilno i kvalitetno napajanje električnom energijom tih centara.

Oni su dodali da priprema elektrodistributivne mreže za zimsku turističku sezonu podrazumijeva opsežne aktivnosti utvrđene planom održavanja, sa ciljem obezbjeđivanja maksimalne stabilnosti i kvaliteta u napajanju električnom energijom, naročito na području sjevernih opština, gdje na određenim lokacijama vremenski uslovi imaju ekstremni karakter sa izuzetno nepovoljnim posljedicama po nadzemnu elektromrežu.

Iz CEDIS-a su saopštili i da je u rekonstrukciju oko 800 kilometara (10 kV) dalekovoda do sada uloženo 26 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.