NavMenu

Crna Gora značajno povećala brzinu pristupa internetu - U poslednjih pet godina u razvoj elektronskih komunikacija uloženo blizu 450 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 24.09.2021. 09:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Toria/shutterstock.com)Ilustracija
Prosječna brzina interneta u Crnoj Gori značajno je uvećana, pokazuju rezultati mjerenja koje je objavila kompanija Cable.co.uk. Kako je soapšteno iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Crna Gora je na rang listi zauzela 57. poziciju od ukupno 224 države i napredovala za šest mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Iz EKIP-a ističu da je prosječne brzina pristupa internetu u Crnoj Gori iznosi 40,14 Mb/s.

- Prema ovim rezultatima Crna Gora je na 57. mjestu od 224 rangirane države. Srbija je na 62. mjestu sa prosječnom brzinom od 36,59 Mb/s, Bosna i Hercegovina na 70. mjestu sa prosječnom brzinom od 31,72 Mb/s, Kosovo na 81. mjestu sa prosječnom brzinom od 22,21 Mb/s, Albanija na 96. mjestu sa prosječnom brzinom od 19,36 Mb/s i Sjeverna Makedonija na 107. mjestu sa prosječnom brzinom od 15,38 Mb/s - navodi se u saopštenju.

U okruženju su od Crne Gore bolje rangirane Slovenija na 30. mjestu sa prosječnom brzinom prenosa podataka od 67,20 Mb/s i Hrvatska na 46. mjestu sa prosječnom brzinom prenosa podataka od 49,77 Mb/s.

- Britanska kompanija Cable.co.uk je u saradnji sa otvorenom internet bazom podataka M-lab objavila rezultate istraživanja o brzinama pristupa internetu za 2021. godinu, upoređujući podatke preko milijardu i 160 miliona testova iz 224 države. Globalna tabela prosječnih brzina pristupa internetu za 2021. godinu pokazuje da Zapadna Evropa dominira sa prosječnom brzinom od 90,56 Mb/s, a osam od deset najbolje rangiranih zemalja na svijetu nalazi se u Zapadnoj Evropi - objačnjeno je.

Prosječna brzina pristupa internetu u Istočnoj Evropi iznosi 46,22 Mb/s, a najbolje rangirana država Istočne Evrope je Mađarska koja se nalazi na 10. mjestu sa prosječnom brzinom pristupa internetu od 104,07 Mb/s.

- Najmanja prosječna brzina pristupa internetu je u najsiromašnijim državama u Africi i iznosi 5,68 Mb/s. Najbrži pristup internetu na svijetu koriste građani Jerseya sa prosječnom brzinom prenosa podataka od 274,27 Mb/s, dok prosječna globalna brzina pristupa internetu iznosi 28,69 Mb/s - pokazuje istraživanje.

Prema istraživanju Cable.co.uk iz 2018. godine Crna Gora se nalazila na 74. mjestu, na listi koja je tada obuhvatala 200 zemalja, sa prosječnom brzinom pristupa internetu od 6,74 Mb/s, što znači da smo ostvarili za 17 mjesta bolju poziciju u odnosu na 2018. godinu.

- Cijenimo da je jedan od najvažnijih uzroka ovako velikog i brzog napretka visok stepen investicija u razvoj sektora elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, koji u poslednjih 5 godina iznosi blizu 450 mil EUR, odnosno skoro 40% ukupnog prihoda koji je ovaj sektor ostvario u tom periodu - ističu iz EKIP-a.

Navode i da, zahvaljujući ovako velikim investicijama sada u Crnoj Gori najveći broj korisnika usluga fiksne mreže internetu pristupa putem priključaka sa optičkim vlaknima, koji u poređenju sa mrežama zasnovanih na drugim tehnologijama nude znatno veće brzine prustupa internetu.

- Trenutno u Crnoj Gori preko 41% korisnika za pristup internetu koristi mreže zasnovane na optičkim vlaknima. Kroz pristupne mreže sa optičkim vlaknima operatori mogu da ponude i internet pakete većih brzina, tako da pakete brzine veće ili jednake 100Mb/s trenutno koristi 37% korisnika, što je znatno više u poređenju sa podacima iz 2018. godine kada je taj procenat iznosio 5% od ukupnog broja korisnika interneta, odnosno 2017. kada je taj procenat iznosio svega 0,16%.

Kao što se vidi iz ovogodišnjih rezultata Cable.co.uk, Crna Gora je znatno napredovala i zauzela za šest mjesta bolju poziciju na rang listi u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 17 mjesta bolju poziciju u odnosu na 2018. godinu.

- Ovakvom znatnom povećanju izmjerene prosječne brzine pristupa internetu i poboljšanju rezultata su prije svega doprinijeli višegodišnji visok stepen investicija u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga, ponuda paketa usluga sa sve većim brzinama, povećani zahtjevi korisnika i adekvatan, predvidiv i tehnološki neutralan regulatorni okvir u Crnoj Gori - zaključuje se u saopštenju EKIP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.