NavMenu

Energetska kriza u Britaniji izazvala nestašicu hrane

Izvor: Tanjug Četvrtak, 23.09.2021. 13:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/John Cameron)Ilustracija
Britanski potrošači ne bi trebalo da paniče oko kupovine proizvoda jer se Britanija ne vraća u "zimu nezadovoljstva" štrajkova i nestasice struje iz 1970-ih godina, izjavio je danas britanski ministar za mala preduzeća Pol Skali.

- Nema potrebe da ljudi izlaze i panično kupuju. Ovo uopšte ne naliči na događaje iz 1970-ih godina - izjavio je Skali, aludirajući na zimu 1978-79. godine kada su inflacija i štrajkovi izazvali haos u ekonomiji, prenosi agencija Rojters.

Rastuće veleprodajne cijene prirodnog gasa u Evropi prouzrokovale su poslednjih dana dramatičnu situaciju kod proizvođača energije, hemikalija i čelika, i zakočile su lance snabdijevanja koji su već u poteškoćama zbog nedostatka radne snage.

Usljed skoka cijena gasa je došlo do nestašice ugljen-dioksida u Britaniji, koji prehrambena industrija uveliko koristi kako bi očuvala rok trajanja mesa.

Zbog toga je hitno reagovao zvanični London koji je bio primoran da produži državnu podršku kako bi se spriječila nestašica živine i mesa.

Najveća britanska maloprodajna kompanija Tesco je obavijestila vladine zvaničnike prošle nedelje da će nedostatak vozača teretnih vozila dovesti do panične kupovine uoči Božića, ako se ne preduzmu mjere.

Police sa gaziranim pićima i vodom su u nekim supermarketima ostale prazne, a proizvođači ćuretine upozoravaju da bi porodice mogle ostati bez tradicionalnog ručka sa ćuretinom na Božić ako se nastavi nestašica ugljen-dioksida.

Britanskoj industriji auto-prevoznika potrebno je još 90.000 vozača kako bi zadovoljila potražnju, nakon što je Bregzit otežao evropskim radnicima ulazak u Britaniji, a pandemija spriječila nove radnike da se kvalifikuju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.