NavMenu

Male nuklearne elektrane biće izgrađene širom Sjeverne Amerike, Evrope i Azije (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Četvrtak, 23.09.2021. 12:41
Komentari
Podeli
(Foto: FooTToo/shutterstock.com)
Instance BV je arhitektonski studio koji radi sa energetskom kompanijom GE Hitachi na dizajnu niza malih nuklearnih elektrana koje će biti izgrađene širom Sjeverne Amerike, Evrope i Azije.

Mali modularni reaktori SMR će možda moći da pomognu u procesu dekarbonizacije.

Kompaktne elektrane razvija GE Hitachi, a one su zajedničko ulaganje General Electrica i Hitachija, s ciljem pružanja ekonomičnog rješenja za proizvodnju električne energije pomoću nuklearnih reaktora.

Postrojenja će biti izgrađena korišćenjem modularnih komponenti kako bi se skratilo vrijeme izgradnje i koristilo manje materijala.

Zbog svoje manje veličine, SMR-ovi nude veću skalabilnost, fleksibilnost i sigurnost u odnosu na velika nuklearna postrojenja. U postrojenjima će se koristiti reaktori sa ključanjem vode.

Ova metoda uključuje zagrijavanje vode reaktorom nuklearne fuzije i proizvodnju pare, koja se zatim propušta kroz turbinu za proizvodnju energije. Kasnije se para kondenzuje u vodu i ponovo koristi u procesu zagrijavanja.

(Foto: lassedesignen/shutterstock.com)
SMR će biti raspoređeni na lokacijama u Sjevernoj Americi, Evropi i Aziji već 2028. godine, prema riječima energetskih kompanija.

Cilj uvođenja je pomoć zemljama u ispunjavanju njihovih ciljeva dekarbonizacije, istovremeno promovišući upotrebu obnovljivih izvora energije.


Nuklearna fuzija od 2025?

General Fusion je nedavno otkrio svoju prototipnu elektranu, koja se gradi kako bi pokazala potencijal njihove tehnologije nuklearne fuzije kao izvora energije bez ugljenika. Prototip je razvila firma Ama A Levete, a kada bude završena 2025. godine, to će biti prva elektrana ove vrste na svijetu.
Za razliku od tradicionalnih nuklearnih elektrana, gdje su atomi podeljeni na dva dijela, tehnologija fuzije u njenom reaktoru će spojiti atome za stvaranje toplote.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.