NavMenu

Pet razloga zašto je dobro jesti cimet

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.09.2021. 11:30
Komentari
Podeli
(Foto: lovini/pixabay.com)
Cimet je začin koji se danas može naći u gotovo svakoj kuhinji. Međutim, da li ste znali da ali ovaj uobičajeni začin može dati puno više od malo arome u kolačima.

Smanjuje akne

Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za liječenje akni. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju promjenu pigmentacije. Takođe je izvrstan izvor snažnih antioksidansa koji štite vaše tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji mogu izazvati upalu kože i dovesti do akni, piše Večernji list.

Smanjuje bore

Slobodni radikali takođe mogu doprinijeti preranom starenju kože, uzrokujući bore, pigmentaciju i promjenu kože. Antioksidansi u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći stanice. Cimet može čak pospiješiti proizvodnju kolagena.

Poboljšava cirkulaciju

Unos manje od kašičice cimeta dva do tri puta nedeljno mogao bi zapravo poboljšati opšte zdravlje, a najbolji način za to je posipanje cimeta po pahuljicama, zobenoj kaši ili tostu.

Snižava krvni pritisak

Snižavanje krvnog tlaka znači da je zaštićen i cijeli kardiovaskularni sistem. U jednoj studiji, istraživači su otkrili značajno smanjenje i krvnog pritiska pri kratkotrajnoj konzumaciji cimeta kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Oko jedne kašičice dnevno je prava količina za ubiranje dobrobiti bez štetnih učinaka na krvni pritisak ili šećer u krvi.

Smanjuje holesterol

Cimet ima pozitivan učinak na holesterol, što znači i bolje zdravlje srca, jer visoki nivoi holesterola mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Istraživanja su otkrila da cimet može povećati "dobar" holesterol, dok dnevna doza (pola do dvije kašičice) cimeta može pomoći u snižavanju ukupnog holesterola, "lošeg" holesterola i triglicerida. Sve to može dovesti do zdravijeg srca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.