NavMenu

Danka Drakić Krstović na čelu Sindikata Plantaža

Izvor: Mina Srijeda, 22.09.2021. 09:06
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Nova predsjednica Sindikalne organizacije Plantaža je Danka Drakić Krstović, koja je na izborima dobila 201 glas zaposlenih.

Dosadašnja predsjednica Sindikata Anka Knežević imala je na izborima u utorak 91 glas, Jelena Bojanović je dobila 61, a Milorad Otašević 16 glasova, pišu Vijesti.

Pravo glasa imala su 522 člana sindikata od oko 580 stalno zaposlenih radnika.

Ovo je prvi put nakon rušenja socijalizma da svi članovi sindikata u nekoj kompaniji na ovakav način učestvuju u izboru sindikalnog rukovodstva.

Glasanje je trajalo od sedam do 17 sati u sali radničkog doma.

Način glasanja bio je isto kao na izborima za predsjednika države, sa kampanjom u kojoj su kandidati predstavili programe, verifikacionom i izbornom komisijom, imenima kandidata na ovjerenim listićima, zatvorenom glasačkom kutijom.

Čelna funkcija u Sindikatu Plantaža je profesionalna, odnosno prima zaradu za taj posao u vrijednosti jedne i po prosječne plate na nivou kompanije.

Kompanija se već dvije godine nalazi u ozbiljnim problemima sa nagomilanim gubicima od 18 mil EUR.

Koliko su izbori bili važni pokazuje i to da su glasali čak i članovi menadžmenta kompanije.

Pred novim sindikalnim rukovodstvo su važni pregovori sa upravom u vezi novog kolektivnog ugovora i sistematizacijom radnih mjesta.

Drakić Krstović je do sada bila u izvršnom odboru Sindikata, a zaposlena je u službi kontrole kvaliteta.

U svom izbornom programu je navela da će njeni prioritet biti očuvanje i poboljšanje statusa zaposlenih kroz dosljednu primjenu i praćenje kolektivnog ugovora i ostalih akata koji regulišu prava zaposlenih.

Uprava traži poništenje postojećeg ili promjenu kolektivnog ugovora kako bi se lakše i jeftinije oslobodila viška radnika, jer smatraju da sa ovim brojem i iznosima otpremnina kompanije ne može opstati.

Kompanija je uspjela u posljednjih šest mjeseci da izmiri zaostale zarade radnicima zbog većih prihoda tokom ljeta, ali je neizvjesno kako će moći da posluje tokom jeseni i zime kada inače ima manje prihode.

Kompanije za poreze i doprinose duguje oko 7,5 mil EUR, dok ukupni dugovi iznose preko 40 mil EUR. Plan Vlade je bio da se poreski dug pretvori u nove akcije države u kompaniji kroz postupak dokapitalizacije.

Tu odluku morala bi donijeti Skupština akcionara, na kojoj mora postojati dvotrećinski kvorum. Za takvu odluku mora postojati podrška i makar dijela malih akcionara.

Tužilaštvo istražuje poslovanje bivše uprave kompanije u kojoj je predsjednik borda bio Veselin Vukotić, a izvršna direktorica Verica Maraš. Državna revizorska institucija (DRI) je prošle godine dala dvostruko negativno mišljenje na izvještaj i rad kompanije zbog brojnih nezakonitosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.