NavMenu

Liječenje kancera okupilo naučnike JIE u inicijativi za izgradnju zajedničkog instituta - Crna Gora moguć izbor za domaćina, ponuđena lokacija od 60.000 m2

Izvor: eKapija Utorak, 21.09.2021. 14:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
Da li će Crna Gora biti zemlja domaćin Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIST), koji će okupiti naučnike i istraživače ovog regiona u borbi protiv kancera i liječiti pacijente radioterapijom teškim jonima, uz biomedicinska, klinička i druga ispitivanja, odluka je koju će vrlo brzo donijeti Radna grupa za izbor zemlje domaćina SEEIST-a.

O SEEIST inicijativi govorila je profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i član Nadzornog odbora ove inicijative prof. dr Mara Šćepanović.

- Važnost ove inicijative ogleda se prvenstveno u tome što je terapija protonima i jonima jedina metoda "zračenja" koja se upotrebljiva nad tumorima neosjetljivim na konvencionalne metode zračenja, takozvanim radiorezistentnim tumorima, zatim tumorima okruženim zdravim osjetljivim djelovima tkiva, kao npr. tumori mozga, a ujedno je i jedina terapija za trudnice i djecu - objašnjava profesorica Šćepanović, saopštio je Univerzitet u CG.

Ona je u februaru ove godine imenovana od Vlade Crne Gore, za člana Nadzornog komiteta, koji čine po dva predstavnika zemalja članica SEEIST inicijative: sve bivše članice SFRJ (Hrvatska ad referendum), Bugarska i Grčka. Nadzorni komitet SEEIIST-a je, da bi mogao da konkuriše za razne fondove, 2019. godine osnovao SEEIIST Asocijaciju koja ima sjedište u Ženevi.

- Gdje god Institut bio u regionu, naši pacijenti će imati pristup liječenju, a naši istraživači će imati mogućnost korišćenja opreme za svoja istraživanja - ističe profesorica Šćepanović.

SEEIIST je, dodaje, inicijativa koja treba da preraste u projekat podržan evropskim fondovima i rezultira izgradnjom samog Međunarodnog instituta za hadronsku terapiju koji bi bio u jednoj zemlji regiona, a u ostalim bi se smjestila široko distribuirana mreža raznih habova (čvorišta, npr. čvoriše za zelenu energiju, veterinarsko čvorište, digitalni hab, imidžing hab..).

- Planirano je da se vrijeme u ovom institutu jednako posveti tretmanima pacijenata, koliko i istraživanju u vremenu van liječenja. U institutu će se realizovati pet oblasti istraživačkog programa: radiobiologija, studije na životinjama, medicinska fizika, nauka o materijalima i klinička ispitivanja. Sadašnji i budući studenti osnovnih, magistarskih i doktorskih studija sa Prirodno-matematičkog fakulteta, tehničkih i Medicinskog fakulteta su već uključeni ili imaju mogućnost uključenja u SEEIST inicijativu - kazala je profesorica Šćepanović.


Savezna vlada Švajcarske, koja podržava ovu inicijativu, bila je domaćin tj organizator XII sastanka Nadzornog komiteta (SC) u Bernu na kojoj su ministri zemalja regiona još jednom izrazili svesrdnu posvećenost ovoj inicijativi, a među njima su bili i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić

Ministarka Bratić je, podsjeća profesorica Šćepanović, ukazala na sastanku da je Crna Gora već planirala lokaciju za potencijalnu izgradnju dijela ili cijelog Instituta, a koja ispunjava trenutne uslove za lokaciju.

- Planirano mjesto ima površinu od oko 60.000 m2, kompletnu infrastrukturu, nekoliko kilometara je udaljeno od aerodroma i nalazi se na oko 10 km udaljenosti od Kliničkog centra Crne Gore - rekla je.

Profesorica Šćepanović zaključuje da je riječ o istorijski važnom projektu koje će donijeti višestruke benefite, kako na na polju zdravlja ljudi tako i na polji razvoja naučnog potencijala Crne Gore i razvoja nauke uopšte.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.