NavMenu

Isplanirajte savršen pješački obilazak Roterdama

Izvor: travelmagazine.rs Nedjelja, 19.09.2021. 22:09
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Čuveni holandski grad već dugo vremena pomjera arhitektonske granice. Od funkcionalističke kuće iz 1930-ih do futurističkog umjetničkog depoa, ovo su građevine koje sigurno treba vidjeti ako planirate pješački obilazak Roterdama.

Bez obzira da li dolazite vozom ili ne, pješački obilazak započnite od Centralne stanice. To je najbolji primjer koji oslikava arhitektonske ambicije Roterdama. Redizajniran 2014. godine, ovaj džin sa staklenim zidovima najavio je urbanističku renesansu četvrti u kojoj se nalazi. Zahvaljujući zanimljivom krovu koji je obložen čelikom, mještani je zovu i "Kapsalon stanica". Konstrukcija mnoge podsjeća na aluminijumske posude za ponijeti u kojima se poslužuje čuveni roterdamski "kapsalon" (jelo koje spada u brzu hranu).

Markthal

Nakon Centralne stanice, uskočite u tramvaj do najveće gradske ulične pijace – Blaak Markt. Ovdje možete nešto prezalogajiti ili se, ipak, čuvati za spektakularni Markthal. U pitanju je upečatljiv stambeno-gastronomski kompleks u obliku potkovice koji je dizajnirala lokalna arhitektonska firma. Ovdje se iznad velike hale sa 100 pijačnih tezgi, prostire veliki luk u kome su smješteni stanovi. Tu su i elitni restorani, kafei i prodavnice. Ispod ogromnog luka prekrivenog delima holandskih umjetnika, nalaze se štandovi sa raznovrsnom hranom i slatkišima. Tu ćete naći sve, od tradicionalnih stropvafela (kolač od dve kružne oblande koje podsećaju na vafl, sa filom od karamele u sredini), preko baklava do indonežanskog "nasi goreng"-a.

Kubne kuće (Kijk-Kubus Museum house)

Preko puta trga nalazi se najznačajnije arhitektonsko čudo Roterdama. To su čuvene Kubne kuće (Kubuswoningen) u kojima nema ni jednog uspravnog zida. Dizajnirao ih je krajem 1970-ih holandski arhitekta Piet Bloma. Оvo stambeno naselje sastoji se od 38 stanova smještenih u objektima u obliku iskošenih Rubikovih kocki. Jedna od kocki je muzej, te možete vidjeti i kako izgleda unutrašnjost. Takođe, Airbnb nudi priliku i da prespavate u jednoj od njih, ako želite.

Kuća Sonneveld

Od Kubnih kuća, dvije stanice metroa vas dijele od sjajnog holandskog primjera pokreta funkcionalističke arhitekture koji je zahvatio Evropu početkom 20. vijeka. Izgrađena po nalogu lokalne porodice 1930 -ih, kuća Sonneveld je brižljivo obnovljena 2001. godine, uključujući čak i originalni namještaj. Danas je ovo muzej. Karta koju kupite omogućiće vam ulazak i u kulturni centar "Het Nieuwe Instituut", koji je smješten preko puta.


Muzej "Boijmans Van Beuningen"

Iako je ovaj muzej likovne umjetnosti zatvoren zbog renoviranja do 2026. godine, zapadno od ulaza, nalazi se ogroman depo muzeja u obliku činije. Zaista impresivan, prekriven je sa 1.664 ogledala, u kojima se vidi odraz obrisa grada. Dok se renoviranje muzeja nastavlja, Depo se otvara 6. novembra ove godine. To će biti prilika da se vidi skoro svih 151.000 umjetničkih djela i artefakata koji se nalaze u muzejskoj zbirci.

De Rotterdam

Svega nekoliko projektanata je definisalo arhitekturu 21. vijeka kao što je to učinio Rem Koolhaas, arhitekta rođen u Roterdamu. Zgradu De Rotterdam čuveni Holanđanin je dodao u svoj portfolio 2013. godine. Ovaj div, koji prkosi gravitaciji, najveća je zgrada u zemlji.

Ovde možete privesti dan kraju i završiti pješački obilazak grada. Posjetite obližnji Gastrobar Elvy, čiji krovni bar na sedmom spratu pruža pogled na most Erasmus (Erasmusbrug), još jednu od arhitektonskih ikona grada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.