NavMenu

Republika Srpska ukida garantovanu otkupnu cijenu struje za velike proizvođače - Koje izmjene donosi novi Zakon o OIE?

Izvor: Capital Petak, 17.09.2021. 13:12
Komentari
Podeli

(Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Mala postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, instalisane snage do 500 kW, imaće pravo na garantovanu otkupnu cijenu struje, dok se to pravo ukida za velike proizvođače koji će električnu energiju samostalno prodavati na tržištu, propisuje Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije.

Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije razmatraće poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na sjednici koja je zakazana za kraj septembra ove godine.

- Novim zakonom izvršeno je razdvajanje vrste podsticaja za mala i velika postrojenja za proizvodnju električne energije. Mala postrojenja, instalisane snage maksimalno do 500 kW imaju mogućnost na podsticaj u vidu obaveznog otkupa po garantovanoj otkupnoj cijeni ili premije za električnu energiju koja se prodaje na tržištu ili koristi za vlastite potrebe - naveli su u Vladi.

Suprotno tome, velika postrojenja imaju obavezu da električnu energiju prodaju samostalno na tržištu uz mogućnost ostvarivanja podsticaja u vidu premije koja se utvrđuje u postupku aukcije.

Naime, važeći zakon omogućava da proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora energije instalisane snage do 10 MW imaju pravo na garantovanu otkupnu cijenu električne energije na period od 15 godina, dok će prema novom Nacrtu zakona to pravo imati samo mala potrojenja instalisane snage do 150 kW (500 kW biomasa i biogas i solarne elektrane na objektima).

Proizvođači u postrojenjima instalisane snage veće od 150 kW (velika postrojenja) električnu energiju će samostalno prodavati na tržištu, a moći će ostvariti pravo na premiju u postupku aukcije koja će se provoditi svake dvije godine. Aukcija omogućuje javno nadmetanje u kojem se bira ponuđač koji traži najmanju naknadu (premije) za podsticanje električne energije.

U vezi sa socijalnim uticajima, u Vladi navode da će Nacrt pozitivno uticati na fizička lica, kao potrošače, kroz ograničavanje rasta naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a koju krajnji kupci plaćaju kao dodatak na cijenu električne energije.

Nacrtom zakona se, takođe, utvrđuje kategorija "kupci – proizvođači električne energije" i "zajednice obnovljive energije", koji imaju pravo na neto mjerenje i neto obračun, s ciljem povećanja broja poizvođača struje iz obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe, a koji neće ostvarivati pravo na podsticaj.

- Sistem podsticaja nije dao zadovoljavajuće rezultate u pogledu povećanja učešća obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji, a uzrokuje stalno povećanje naknada za krajnje potrošače zbog čega je došlo do promjene zakonodavstva EU i usvajanja nove Direktive Evropskog parlamenta i Savjeta o promovisanju upotrebe energije iz obnovljivih izvora energije od 11. decembra 2018. godine - navedeno je u obrazloženju novog zakona.

Zbog toga su i u Srpskoj odlučili da mijenjaju propise i pripremljen je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, u formi Nacrta.

Trenutni Zakon o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji u primjeni je od 2013. godine i u tri navrata je mijenjan.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.