NavMenu

Krv, suze i znoj za stvaranje kosmičkog betona (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 17.09.2021. 11:06
Komentari
Podeli
(Foto: iurii/shutterstock.com)
Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru stvorili su novi građevinski materijal nakon što su bili inspirisani tradicionalnim građevinskim praksama koje su podrazumijevale miješanje životinjske krvi u cement kao vezivni sastojak. Jedna od najistaknutijih kombinacija bila je svinjska krv i krečni malter, u kojima je krv kontrolisala stvaranje kristala kalcijum karbonata, a jedno istraživanje je ovo čak nazvalo jednim od najvažnijih tehnoloških izuma u ​​kineskoj arhitektonskoj istoriji.

Dr Aled Roberts, autor studije, kaže da je divno što je značajna teškoća svemirske ere možda našla svoje rješenje zasnovano na inspiracijama iz srednjovjekovne tehnologije.

U poslednje vrijeme naučnici su počeli da razmišljaju o tome kako bi buduće Mars ili lunarne misije mogle da stvore domove. Budući da bi bilo opterećivanje svemirskih letjelica ciglama ili vrećama cementa preterano skupo, ova grana istraživanja fokusira se na otkrivanje načina izgradnje ovih zgrada od postojećih resursa, pri čemu su zemljište Mjeseca i Marsa primarna meta.

Neka intrigantna istraživanja na ovom području pokazala su kako se ta tla mogu kombinovati s drugim elementima i oblikovati u fleksibilne građevinske blokove, cigle jače od armiranog betona, pa čak i neke koje proizvode energiju. Predviđa se da su metali koji bi se mogli sakupiti i otopiti kako bi napravili ključne komponente skloništa prisutni u tlu Marsa.

Ovo je poznato kao upotreba resursa na licu mjesta, a naučnici sa Univerziteta u Mančesteru postali su maštoviti u zamišljanju resursa koji će budući istraživači imati pri ruci. Istraživači su eksperimentisali sa upotrebom ljudske krvi i otpadnih proizvoda kao vezivnog materijala na simuliranim mesečevim i marsovskim tlima i došli do nekih fascinantnih otkrića.

Ovo istraživanje je pokazalo da se albumin u serumu, uobičajeni protein u krvi, može koristiti kao vezivo za stvaranje materijala sličnog betonu sa čvrstoćom pritiska ekvivalentnom običnom betonu. Naučnici su otkrili da se proteini krvi skupljaju da bi stvorili "beta listove" koji se protežu prema spolja da drže materijal zajedno.

Istraživači su takođe otkrili da se urea, otpadni proizvod prisutan u urinu, znoju i suzama, može koristiti za povećanje čvrstoće pritiska za preko 300%. Odnosno, ljudska krv, znoj i suze mogu imati ključ za stvaranje kosmičkog betona koji je jači od onog koji postoji na Zemlji.

Posada od šest astronauta na dvogodišnjem putovanju Marsom mogla bi stvoriti više od 500 kilograma AstroCrete betona, kako je materijal poznat, prema procjenama tima. Naučnici tvrde da bi svaki član posade mogao stvoriti dovoljno AstroCrete betona da proširi stanište za još jednu osobu u kombinaciji sa vrećama pijeska ili zemljanom ciglom, čime se udvostručuje kapacitet skloništa pri svakom putovanju.

Prema riječima Aleda Robertsa, naučnici su pokušavali da stvore izvodljive metode za generisanje materijala nalik betonu na površini Marsa, ali nikada nisu prestali da razmišljaju da je rješenje možda sve vrijeme bilo u njima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.