Izvor: eKapija | Utorak, 14.09.2021.| 08:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Jezero Perućac dobija nove turističke sadržaje - U planu gradnja međunarodne marine, plaže, ribnjaka, splavova...

(Foto: YouTube/screenshot/Željko Dukić)
Opština Bajina Bašta planira da u nerednom periodu obogati turističku ponudu jezera Perućac. Planom detalje regulacije predviđena je izgradnja međunarodnog pristaništa - marine, centra za komercijalne sadržaje na vodi, plaže, takmičarske staze za ribolov, ribnjaka, pješačkih staza, kao i novih splavova namijenjenih ugostiteljstvu...

Planom je obuhvaćen prostor površine 49,3 ha, a riječ je o području od brane HE Bajina Bašta u Perućcu do uliva rijeke Dervente u jezero Perućac, obuhvatajući dio vodene akvatorije jezera Perućac na području Srbije, njegov priobalni pojas i dio opštinskog puta Perućac-Rastište.

Planiranjem i rezervacijom prostora za marinu i međunarodno pristanište, kako se navodi u planu, omogućiće se razvoj nautičkog turizma u zoni Perućca, kao i povećanje organizovanog međunarodnog vodnog saobraćaja između Srbije i Bosne i Hercegovine, dok će planiranje prostora za komercijalne sadržaje na vodi, plaže i opremanje slobodnih površina urbanim mobilijarom omogućiti kvalitetniju i sadržajniju turističku ponudu u zoni Perućca i generalno, šireg prostora Nacionalnog parka Tara.

Kako se ističe, definisanje prostora za takmičarsku stazu za ribolov, omogućiće pozicioniranje jezera Perućac kao jednu od perspektivnih destinacija za organizovanje domaćih i međunarodnih takmičenja u sportskom ribolovu.

Prema specifičnosti namjene prostora podijeljen na sledeće četiri urbanističke cjeline.

C1 - cjelina obuhvata prostor od brane na jezeru Perućac do objekta turističko-informativnog punkta NP Tara. U okviru cjeline C1 planiran je najveći broj sadržaja. Predviđa se zadržavanje postojećeg javnog kupališta na pontonima, sa svim pratećim elementima, uz formiranje šetališta do objekta turističko-informativnog punkta NP Tara.

Navedeni prostor potrebno je opremiti neophodnim urbanim mobilijarom (klupe, stolovi, česme, tuševi, staza za ribolovce, itd.).

Na ovom dijelu vodene akvatorije planirani su plutajući objekti na vodi u funkciji razvoja ugostiteljstva sa pratećim uslužno-komercijalnim sadržajima.

U zoni vodnog saobraćaja planirana je marina i međunarodno pristanište. Na kompleksu putničkog pristaništa predviđeno je pristajanje plovila koji u najvećem obimu prelaze državnu granicu Srbije i Bosne i Hercegovine radi turističkih tura na relaciji Perućac - Višegrad.

Na kopnenom dijelu teritorije planira se pristanišni objekat namijenjen povremenom boravku carinske službe, granične policije i nadležnih inspekcijskih službi (prilikom pristajanja brodova i boravka putnika), boravku pomoćnog osoblja pristaništa, kao i pratećim sadržajima pristaništa namijenjenim putnicima. Planirani objekat je neophodno opremiti osnovnim infrastrukturnim sadržajima (priključak za električnu energiju, pijaću vodu, PTT sa optičkim kablom, mokri čvor, nadstrešnica, ograda, jarbol za zastavu).

Marina za pristan čamaca do 50 vezova predviđena je pored objekta turističko-informativnog punkta NP Tara. Planirani kompleks marine predstavljaće prostorno i funkcionalno definisanu cjelinu sa sledećim objektima: pristanište za plovila nautičkog turizma u vidu hidrotehničkog objekta sa privezima, prijemno–informaciono mjesto i skladište za pomoćnu opremu za siguran privez na kopnenom dijelu kompleksa i nautičko sidrište.

U neposrednoj blizini turističko-informativnog punkta NP Tara planirano je novo parkiralište.

Planirana je izgradnja nove pješačke staze u produžetku postojeće, koja će omogućiti pješačku komunikaciju od postojećeg parkinga, nedaleko od brane, pa sve do informativnog punkta NP Tara.

U zoni sporta i rekreacije planirana je pontonska plaža i centar aktivnosti na vodi, u cilju formiranja raznovrsnije ponude sportsko-rekreativnih sadržaja na samom jezeru, gdje će biti omogućeno iznajmljivanje i korišćenje kajaka, pedalina, kanua, aktivnosti veslanja i sl.

(Foto: eKapija / Aleksandra)
C2 - cjelina obuhvata prostor od turističko-informativnog punkta NP Tara do takmičarske staze za ribolov. U cjelini C2 planirano je uređeno postavljanje plutajućih objekata (splavovi-kućice) u jednom nizu, najviše sto (100) objekata na međusobnoj udaljenosti od 10 metara iz bezbjednosnih razloga (fluktuiranje vodostaja može dovesti do pomjeranja, međusobnog približavanja i sudaranja objekata).

Ova cjelina je u morfološkom pogledu determinisana strmom obalom sa velikim nagibima, u kojoj Cjelina C2 predstavlja i važno ekološko područje, imajući u vidu brojnost biljnih i životinjskih vrsta, tako da se planirane intervencije u prostoru moraju realizovati izvan postojećih eko-koridora.

C3 - cjelina obuhvata prostor od takmičarske staze za ribolov do zaliva rijeke Dervente. Na prostoru koji obuhvata cjelina C3, nije planirano postavljanje plutajućih objekata na vodi.

U okviru ove cjeline planira se formiranje i uređenje prostora za takmičarsku stazu za ribolov.

Zona sporta i rekreacije, u vidu takmičarskae staze za ribolov, predviđena je u priobalnom pojasu cjeline C3, u dužini od oko 350m i promjenljive je širine oko 20m. Takmičarska staza za ribolov treba biti pristupačna, kako ribolovcima, tako i svim posjetiocima i turistima. U njenoj neposrednoj blizini planirano je postavljanje pontonskog ribnjaka. Na području ove cjeline nalazi se ekološka zona za značajno prisutne biljne i životinjske vrste

C4 - cjelina obuhvata zaliv reke Dervente i njeno ušće u jezero Perućac. Cjelina C4 (zaliv rijeke Dervente) će se i u planskom periodu koristiti kao dinamični rezervat mresta ribe, sa ribljim stazama, bez postavljanja objekata na vodenoj površini. Rezervat Dervente predstavlja dio jedinstvene cjeline zajedno sa rezervatima Zvijezda i Brusnica. Izdvojeno područje spada u izrazito vodonosna sa značajnim rezervama podzemnih voda.

Nosilac izrade Plana detaljne regulacije je Opštinska uprava Bajina Bašta, a naručilac izrade Plana je JP Elektroprivreda Srbije - ogranak Drinsko-Limske HE iz Bajine Bašte. Obrađivači Plana su Društvo za projektovanje, urbanizam i ekologiju Andzor engineering d.o.o. iz Novog Sada, Arhiplan d.o.o. za planiranje, projektovanje i konsalting iz Aranđelovca i Netinvest d.o.o. iz Beograda.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE