Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 13.09.2021.| 13:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pogledajte kako će izgledati paviljon za interakciju u kampusu Univerziteta Crne Gore (FOTO)

(Foto: Univerzitet Crne Gore)
Paviljon za interakciju koji su projektovali studenti treće godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, uskoro će početi da se realizuje u kampusu Univerziteta Crne Gore (UCG). Riječ je o prvoj realizaciji projekta studenata Arhitektonskog fakulteta UCG.

Kako je saopšteno iz PR službe UCG, interiorizacija univerzitetskog kampusa u Podgorici bila je centralna tema semestralnog zadatka studenata treće godine Arhitektonskog fakulteta UCG, u ljetnjem semestru studijske 2020/21. godine na predmetu Urbanističko projektovanje 2, koji vodi prof. dr Svetlana Perović uz podršku gostujućeg predavača u dijelu praktične nastave, prof. dr Milene Stavrić sa Tehničkog univerziteta u Gracu i sa saradnicama MSc Sanjom Savić, MSc Nevenom Mašanović i MSc Slađanom Lazarević.

Studenti su formirali timove, koji su se takmičili u izradi najoptimalnijeg rješenja za realizaciju. Pod mentorstvom profesora i saradnika, predloženo je 16 idejnih rješenja od strane studenata, a najbolje ocijenjeno rješenje, prema anonimnim ocjenama studenata, je paviljon pod nazivom CANOPEE, tima u sastavu: Marija Lazović, Anđela Bubanja, Jana Dragaš i Jovo Čeprnić.

Žiri, koji je paralelno ocjenjivao radove u sastavu prof. dr Biljana Šćepanović, prof. dr Svetislav G. Popović, MSc Irena Rajković, Vladimir Fatić, Ivica Todorović, anonimno je sproveo glasanje, a rezultati žirija su se poklopili sa ocjenama studentskog vrednovanja radova, te je rješenje CANOPEE izabrano za realizaciju.

(Foto: Univerzitet Crne Gore)
Dekanka Perović navodi da je polazište semestralnog zadatka bilo prepoznati javne, otvorene prostore u predmetnom kampusu, identifikovati sve korisnike prostora, njihove potrebe i razviti nove artefakte, koji će postati novi impulsi u edukacionom i kulturnom kontekstu, koji će dovesti do reaktivacije ambijentalnih zona i doprinijeti da kampus Univerziteta Crne Gore postane atraktivan, otvoren, stimulativan, kako za studente, tako i za sve korisnike.

- Početni cilj zadatka je bio identifikacija nedostajućih sadržaja u postojećim zonama univerzitetskog kampusa u Podgorici, zatim predlog urbanističkih i arhitektonskih intervencija i pratećih sadržaja sa akcentom na inkorporiranje elemenata koji integrišu postojeće zone i konačni cilj - predlog paviljona za interakciju na mikrolokaciji u sklopu kampusa UCG artikulisan po mogućnosti kao eksperimentalni, inkluzivni, rezilijentni, održivi urbani artefakt. Paviljon je predviđen za višefunkcionalnu namjenu, sa intencijom da bude informativan, u funkciji centra okupljanja, dijaloga, razmjene ideja, medijum za generisanje novih, kreativnih ideja i akcija - kazala je dekanka Perović.

Ona zaključuje da su univerzitetski kampusi prepoznati kao važne društvene karike koje funkcionišu ne samo kao aktivne platforme u procesu visokog obrazovanja već i kao mjesta gdje se generiše i integriše raznolika energija i od kojih polaze inicijative u rješavanju kompleksnih problema civilizacije i uopšte razvoja društva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE