NavMenu

Otovrena regionalna stočna pijaca u Beranama

Izvor: eKapija Srijeda, 28.07.2021. 15:12
Komentari
Podeli
Regionalna stočna pijaca u Beranama (Foto: Opština Berane)Regionalna stočna pijaca u Beranama
U Beranama je otvorena regionalna stočna pijaca, u koju je uloženo oko 400.000 EUR. Izgradnja objekta završena je nakon sedam godina.

Kako je saopšteno na opštinskom sajtu, osnovni cilj izgradnje ovog objekta je podsticanje razvoja poljoprivrede, unapređivanje stočarstva, proizvodnje hrane, te ispunjavanje ekoloških i sanitarnih standarda za ovu vrstu objekata. Očekuje se da regionalna stočna pijaca ima pozitivan uticaj na životnu sredinu unapređujući postojeće stanje i stočarsku proizvodnju, a takođe doprinosi i boljem kvalitetu životnih uslova stočara sa područja sjevera Crne Gore.

Objekat je u potpunosti usklađen sa zahtjevima Uprave za veterinu za ovu vrstu objekata i ispunjava sve uslove shodno "Pravilniku o uređenju stočnih pijaca, sajmova izložbi i dogona" Službeni list RCG br.39/95.

- Regionalna stočna pijaca ima veliki kapacitet i predviđena je da se na njoj odvija trgovina stokom i malim životinjama za šest opština sjeveroistočnog regiona Crne Gore. Ukupna vrijednost radova na izgradnji pijace i parking prostora iznosila je oko 420.000 EUR - navode iz Opštine.

Na ulazu pijace se nalazi upravna zgrada sa portirnicom i dvije kancelarije za veterinarske stanice koji rade na teritoriji opštine Berane. Na platou pijace postoji 30 boksova za sitnu stoku koze i ovce različitih kapaciteta od 30 do 50 grla. Takođe na pijaci su postavljena stajališta za krupnu stoku (telad, junad, krave i bikove) kapaciteta 180 vezova. U dnu platoa za prodaju stoke nalazi se i 20 vezova - boksova za konje.

Za živinu, pse i male životinje napravljeni su specijalni kavezi za smještaj i izlaganje. Prodaja svinja je predviđena da se vrši sa vozila za tu namjenu. Na pijaci se nalazi i boks sa četri zasebne cjeline za karantin stoke za koju se utvrdi da je bolesna.

Od ostalih sadržaja ova stočna pijaca raspolaže sa dvije utovarno-istovarne rampe, dvije stočne vage koje su baždarene od strane Metrološkog zavoda. Izvan prostora za prodaju u okviru projekta izgradnje pijace napravljen je parking za posjetioce na pijaci, kupce i prodavce kao i za mještane naselja Talum.

Regionalnom stočnom pijacom u Beranama upravljaće JP Komunalno Berane. Pijaca će po tradiciji raditi samo subotom od 7 do 14 časova. Po otvaranju Stočne pijace svaka vanpijačna prodaja je zabranjena i biće sankcionisana od strane Veterinarske inspekcije i Komunalne policije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.