NavMenu

Puštena u pogon rekonstruisana trafostanica Kumbor - CEDIS pokrenuo višemilionski investicioni ciklus na projektima širom Crne Gore

Izvor: Media Biro Petak, 23.07.2021. 15:53
Komentari
Podeli
Trafostanica Kumbor (Foto: Media Biro)Trafostanica Kumbor
Crnogorski elektrodistributivni sistem je puštanjem u pogon rekonstruisane trafostanice 35/10kV Kumbor, uspješno okončao projekat za čiju realizaciju je izdvojeno oko 1,8 mil EUR.

Realizacijom ove investicije omogućeno je znajačno poboljšanje kvaliteta i stabilnosti u napajanju za oko 2.800 korisnika na turistički izuzetno atraktivnom području: Đenovića, Kumbora, Zmijica, Kišića i dijela Zelenike.

Područje hercegnovske opštine napajaju električnom energijom sedam trafostanica naponskog nivoa 35/10kV (Baošići, Klinci, Igalo, Herceg Novi, Topla, Bijela i Kumbor), kao i trafostanica 110/35kV Herceg Novi. Rekonstrukcijom Kumbora kvalitet i pouzdanost u napajanju električnom energijom podignuta je na značajno viši nivo, a omogućena je i relaksacija kompletnog sistema naročito u periodu ljetnjeg opterećenja.

Ova investicija je neophodan infrastrukturni preduslov za valorizaciju područja Kumbora, koje je prepoznato kao prestižna turistička lokacija, naročito nakon gradnje rizorta Portonovi. Takođe, rekonstrukcijom Kumbora stvoreni su preduslovi i za dalji razvoj mreže i priključenje novih korisnika.

Projekat je podrazumijevao građevinsku rekonstrukciju postojećeg objekta trafostanice, zamjenu kompletnog 35kV i 10kV postrojenja, kao i ugradnju transformatora (35/10kV 2 x 12,5MVA). Izvođač radova je kompanija Electro Team DOO Iz Budve, sa podugovaračima Ekvidistanca DOO iz Bara i Europrojekt DOO iz Podgorice.

- CEDIS je uspješna kompanija koja razvija i investira značajna sredstva u svoju infrastrukturu i uspijeva da prati u stopu razvojne planove crnogorske privrede. Trafostanica Kumbor je izuzetno važan objekat i u značajnoj mjeri će doprinijeti sigurnosti i relaksaciji sistema, naričito u ljetnjem periodu. U hercegnovsku elektrodistributvnu mrežu i objekte uloženo je preko 4,4 mil EUR tokom protekle četiri godine, od čega oko 1,8 miliona u projekat ugradnje elektronskih brojila na daljinsko upravljanje. Do kraja 2020. godine kroz projekat revitalizacije srednjenaposnske i niskonaponske mreže, na području ove opštine uloženo je preko 617.000 EUR, dok se ove godine radilo na dalekovodu Travunija, kao i na revitalizaciji dalekovoda Hotel Park, sa kojeg sa napaja oko 600 mjernih mjesta na području od Kamenara do Đurića. Nastavićemo ovim tempom jer naš prioritet je besprekorno najapanje električnom energijom i zadovoljni korisnici elektrodistibutivnog sistema - kazao je izvršni direktor, Vladimir Čađenović.

Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi, je naglasio da je objekat pušten u rad u pravo vrijeme, odnosno u periodu kada je zbog velikog broja turista stabilno napajanje električnom energijom od izuzetne važnosti i dodao i da se na ovaj način ne podiže samo nivo kvaliteta usluge za turiste i goste Herceg Novog, već i za lokalno stanovništvo, čime se obezbjeđuje bolji životni standard.

- Moram istaći zadovoljstvo aktivnostima CEDIS-a u Herceg Novom i saradnjom koju smo imali tokom poslednjih nekoliko mjeseci. O napretku svih nas kao društva ne možemo govoriti ako nemamo riješena osnovna pitanja, poput vodosnabdijevanja ili napajanja električnom energijom. Vjerujem da ćemo i u narednom periodu jedni drugima biti snažna podrška, ne samo u cilju poboljšanja elektrodistributivnog sistema, već i uticaja na naše građane i životni standard. Skoro 3000 naših sugrađana sada ima znatno kvalitetnije i stabilnije napajanje električnom energijom i siguran sam da ćemo i u narednom periodu vidjeti još značajnih investicija od strane CEDIS-a u Herceg Novom - kazao je Katić.

Osim Kumbora, na nivou primarne mreže u toku su i aktivnosti na realizaciji projekata izgradnje trafostanica 35/10kV Velje Brdo i Duklo, kao i rekonstrukcija 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV Centar. Za realizaciju navedenih investicija izdvojeno je oko 5 mil EUR.

CEDIS paralelno realizuje i završne aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 mil EUR. U pripremi je i višemilionski projekat implementacije SCADA sistema za daljinski nadzor i upravljanje distributivnom mrežom, kao i treća proširena faza projekta ugradnje elektronskih brojila na daljinsko upravljanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.