NavMenu

Investitor ne odustaje od izgradnje solarne elektrane Briska gora - Rok za realizaciju ugovora o zakupu zemljišta produžen do 31. decembra

Izvor: eKapija Petak, 23.07.2021. 08:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Vlada je usvojila informaciju o praćenju realizacije ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju solarne elektrane Briska Gora u Ulcinju i prihvatila tekst četvrte izmjene ugovora. S obzirom da je do kašnjenja u realizaciji ugovora došlo iz objektivnih razloga, Vlada je usvojila izmjene kojima se datum produžava do 31. decembra 2021. godine.

Ugovorom je predviđeno da se realizacija projekta sprovede u dvije faze. Prva podrazumijeva izgradnju solarne elektrane instalisane snage 50 MW i pratećih objekata i infrastrukture i njeno priključenje na elektroenergetski sistem Crne Gore, odnosno njeno puštanje u rad. U okviru druge faze predviđena je izgradnja dodatnih 200 MW, kao i pratećih objekata i infrastrukture i njihovo priključenje na sistem.

U cilju izgradnje solarne elektrane zemljište koje se daje u zakup podijeljeno je na dvije parcele od 2.930.243 m2 i 3.690.878 m2. Tokom realizacije projekta dinamika završetka određenih obaveza nije sprovedena do kraja, što je uslovilo potrebu za određenim izmjenama osnovnog ugovora, pa su do sada usvojene tri izmjene. Trajanje zakupa je 30 godina.

Kako je objašnjeno u dokumentu koji je objavila Vlada, krajnji rok za sprovođenje aktivnosti bio je 31. decembar 2020. godine.

- U cilju nastavka dalje realizacije projekta, Vlada je u februaru donijela zaključak kojim je prihvatila četvrtu izmjenu ugovora o zakupu za izgradnju solarne elektrane Briska gora kojom je rok produžen do 30. juna 2021. Kako je u martu mjesecu van snage stavljen zaključak kojim je donijeta odluka o izmjenama i dopunama PUP-a Ulcinj, navedena izmjena ugovora nije potpisana - objašnjeno je.

Cijeneći činjenicu da do kašnjenja nije došlo zbog krivice investitora, kao i njegovu spremnost da nastavi dalju realizaciju projekta, donijeta je odluka o produženju roka za sprovođenje aktivnosti realizaciju investicije. Iz Vlade ističu da se investitor obavezao da na solarnoj elektrani uposli najmanje 226 zaposlenih sa punim radnim vremenom.

- U pogledu stvaranja uslova za početak zakupa za obje faze iz ugovora, država u prethodnom periodu nije okončala neophodne aktivnosti kako bi se omogućila nesmetanu realizacija projekta. Zato je donijeta odluka da se usvoji predlog četvrte izmjene ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju solarne elektrane kojim se rok produžava do 31. decembra 2021. Pored toga, utvrđena je i obaveza investitora da dostavi novu bankarsku garanciju.

Solarnu elektranu Briska gora gradiće konzorcijum kompanije na čelu sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG). Vlasničku strukturu konzorcijuma čine pobjednici na državnom tenderu za gradnju solarne elektrane finski Fortum i EPCG sa po 49% udjela i firma Sterling & Wilson sa dva odsto akcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.