NavMenu

Američki investitori zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru - Najviše poslovnih mogućnosti u sektorima turizma, energetike i poljoprivrede

Izvor: Mina Srijeda, 21.07.2021. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Sjedinjene Američke Države (SAD) i Crna Gora će u narednim mjesecima pokrenuti bilateralni ekonomski dijalog, produbljujući saradnju na trgovinskim i investicionim poljima, kako bi se stvorile nove mogućnosti za ulaganja američkih preduzeća, saopštila je američka ambasadorka Judy Rising Reinke.

Ona je na događaju upriličenom uoči sjednice Generalne skupštine Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham) kazala da će angažovanje privatnog sektora u tim radnim grupama biti najvažnije za uspjeh dijaloga.

- AmCham je jedan od ključnih partnera u ovom procesu - poručila je Rising Reinke.

Ona se, kako se navodi u saopštenju, govoreći o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori, posebno osvrnula na blagodeti koje je članstvo u NATO donijelo državi.

- Nije tajna da investitori traže stabilnost i predvidljivost. Dugoročno gledano, svaka nova investicija podrazumijeva nova radna mjesta, razvoj infrastrukture, dodatne prihode i bolji životni standard građana Crne Gore. Sve to utiče i na status Crne Gore na međunarodnoj sceni. Investitori postaju radoznali jer žele da saznaju što više o novim tržištima i novim mogućnostima - kazala je Rising Reinke.

Ona je navela da postoji povećano interesovanje američkih investitora za projekte i ulaganja u Crnoj Gori, te da najviše poslovnih mogućnosti prepoznaju u sektoru turizma, energetike i poljoprivrede.

Rising Reinke je istakla značaj razvoja preduzetništva, digitalne ekonomije i uopšte transparentnog poslovnog okruženja za prosperitet crnogorskih građana.

- Nastavićemo da podstičemo crnogorsku Vladu da ostane na evroatlantskom kursu - da sprovede konkretne reforme u cilju poboljšanja poslovne klime, smanjenja korupcije i jačanja institucija - poručila je Rising Reinke.

Predsjednik Upravnog odbora AmCham-a, Nikola Tripković, je u razgovoru sa Rising Reinke poručio da će AmCham uvijek biti fokusiran na razvoj.

- Cijenimo doprinos ambasade SAD-a za dalje poboljšanje crnogorskog poslovnog okruženja kako bismo privukli više američkih investicija. Zato AmCham Montenegro ostaje posvećen svojoj misiji i vrijednostima, čvrsto vjerujući da samo transparentno i predvidljivo poslovno okruženje, zasnovano na vladavini prava, može privući nove ugledne investitore, ali i motivisati postojeće da ostanu u Crnoj Gori - zaključio je Tripković.

Na sjednici Generalne skupštine AmCham Montenegro za članove Upravnog odbora izabrani su Katarina Bulatović, individualni član komore, Luka Popović iz BDK Advokati, Nenad Novović iz kompanije Amplitudo i Sava Laketić iz PricewaterhouseCoopers.

Reizabrani članovi su Predrag Lešić iz kompanije doMEn i Sanja Ćalasan iz Pivare Trebjesa.

Šest članova će, zajedno sa postojećom članicom Borda Svetlanom Vuksanović iz kompanije Philip Morris Montenegro, započeti svoje nove mandate 1. avgusta ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.