NavMenu

Između Svetog Stefana i Rijeke Reževića niče turističko naselje visoke kategorije - U okviru kompleksa planirana gradnja hotela sa bazenom i tri apartmanska bloka (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 07.07.2021. 13:45
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Studio Grad)
Podgorička kompanija Hotspot Real Estate planira izgradnju apartmansko-turističkog kompleksa u Budvi, a za realizaciju ovog projekta investitor je dobio i saglasnost glavnog državnog arhitekte.

Kako je objašnjeno u idejnom rješenju koje je izradio Studio Grad, a koje je objavljeno na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, planirana je izgradnja kompleksa koji se sastoji od hotela i turističkih apartmanskih blokova. Ukupna površina urbanističke lokacije je 9.676 m2, površina dijela urbanističke parcele na kojoj je planirana gradnja je 8.691 m2. Ukupna bruto površina hotela i apartmansko turističkih blokova je 8.884 m2.

- Lokacija je neizgrađena, nalazi se u opštini Budva, između naselja Sveti Stefan i Rijeka Reževića. Na području lokacije dominantne su neuređene površine prekrivene makijom, garigom i kamenjarom - stoji u dokumentu.

Hotel je kapaciteta 18 smještajnih jedinica i 44 kreveta, projektovan je kao hotel visoke kategorizacije četri ili pet zvjezdica. Projektom je obezbijeđen i kolski pristup hotelu.

Hotelski restoran otvoren je ka ulaznoj pjaceti na kojoj je organizovana njegova otvorena terasa. Tri metra niže pozicioniran je otvoreni bazen orijentisan ka moru i formiranom maslinjaku. Osim restorana i bara, hotel od centralnih sadržaja, ima zonu za relaksaciju i rekreaciju (teretanu i spa zonu).

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Studio Grad)
Potreban broj parkinga obezbijeđen je u podzemnoj garaži koja je ogranizovana ispod hotela i turističko apartmanskog bloka B. Centralnu poziciju na lokaciju, kad su u pitanju otvorene površine, zauzima hotelska pjaceta sa bazenom. Pješačke staze svih blokova vode do centralne hotelske pjacete orijentisane ka moru i ušuškane u postojeći (i planirani) maslinjak.

Turističko apartmanski blokovi A, B i C pozicionirani su na lokaciji na način da iz svih turističkih apartmana bude obezbijeđen nesmetan pogled na more, što je važan zahtjev savremenog korisnika.

- U turističko apartmanskim blokovima planirano je 25 jednosobnih, 17 dvosobnih i četiri trosobna apartmana. Svaki deseti apartman je prilagođen za lica sa posebnim potrebama - navedeno je u dokumentu.

Ispod smještajnog dijela turističko apartmanskog bloka A i B organizovana je podzemna garaža. Saobraćajni pristup lokaciji obezbijeđen je sa Jadranske magistrale. Saobraćajnicom K2 koja je paralelna sa magistralom pristupa se lokaciji iz pravca Budve. Uz saobraćajnicu K2 planirano je osam parking mjesta za mala auta i jedno za autobus.

- Saobraćajnicom K1 pristupa se lokaciji iz pravca Petrovca. Ovom saobraćajnicom ostvaruje se kolska veza sa cijelim kompleksom, ona vodi do hotela i obje podzemne garaže. Saobraćajnica K3 planirana je istočnom granicom lokacije, obezbjeđuje 11 parking mjesta. Interne saobraćajnice K1 i K3 predstavljaju protivpožarne i infrastrukturne koridore turističkog kompleksa. Uz sjevernu granicu kompleksa planskim dokumentom je planirana naseljska saobraćajnica uz koju je planiran pristup parkingu kapaciteta osam parking mjesta - objašnjeno je u idejnom rješenju.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Studio Grad)
Na lokaciji su planirana 32 nadzemna parking mjesta za mala vozila, jedno za autobus i 81 parking mjesto u podzemnim gražama, što je ukupno kapacitet od 114 parking mjesta.

Koncept pejzažnog uređenja zasniva se na uvažavanju prostornog i vizuelnog identiteta lokacije i njene neposredne okoline. Karakteristični pokrivač tipa makija kao i djelovi hrastovih šuma i maslinjaci, odnosno njihovi ostaci, osnovni su tip vegetacije zastupljen na lokaciji. Postojeća se vegetacija u dijelu lokacije zadržava, uz mjere regeneracije.

Sva stabla maslina (Olea europaea) koja se nalaze na lokaciji moguće je presaditi u okviru samog kompleksa, s obzirom da je planirana sadnja većeg broja novih stabala ove vrste. Izvjesno je da je jedan broj postojećih stabala kao i podzida koje su snimljene geodetskim snimanjem, u ovom trenutku na samoj lokaciji u jako lošem stanju. Na parceli je obezbijeđeno 3.550 m2 zelenila na slobodnom tlu, 1.100 m2 zelenila na krovovima objekata i garaža i 570 m2 slobodnih zeleniih površina u okviru ozelenjenih parkinga. Ostvaren je standard propisan u UTUima da 60% parcele treba da bude pod zelenilom.

Apartmansko turstički kompleks moguće je podijeliti na vise funkcionalno-arhitektonsko-građevinskih cjelina koja se mogu smatrati fazama u realizaciji projekta. Nulta faza podrazumijeva pripremne radove - trasiranje saobraćajnice K1 i K2, svi iskopi za garaže hotela i objekta A i B. U okviru prve faze planirana je gradnja saobraćajnica K1 i K2 sa infrasturkturom, hotel i objekat B. Sledeća faza podrazumijeva izgradnju objekta A, u trećoj fazi gradiće se objekat C, dok poslednja faza podrazumijeva izgradnju saobraćajnice K3.


Fotogalerija
Turistički kompleks Budva
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.