NavMenu

Crna Gora uskoro dobija savremenu laboratoriju za PCR testove i utvrđivanje mutacija tumora

Izvor: eKapija Utorak, 22.06.2021. 14:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)Ilustracija
Savremena PCR Laboratorija uskoro će biti otvorena u sklopu Centra za patologiju Kliničkog centra Crne Gore. Laboratorija će biti opremljena dijelom kapitalne opreme, dok se manji dio očekuje u narednih deset dana, najavio je direktor Centra, prof. dr Filip Vukmirović.

- Klinički centar je u potpunosti opremio prostor, a kadar je na intezivnoj obuci koja će biti završena samom instalacijom i puštanjem u rad i opreme. Od kapitalne opreme izdvojio bih dva aparata, to je KingFisher Flex aparat koji služi za pripremu i izdvajanje nukleinskih kiselina i proteina koji radi na principu magnetne izolacije, odnosno vezivanjem nukleinskih kiselina za magnetne čestice unutar aparata. Proces je automatizovan, tako da je minimalno manuelno rukovanje tehničara sa rukovanjem sa materijalom, što nam obezbjeđuje najmanju mogućnost kontaminacije uzoraka - rekao je Vukmirović.

Sem toga, dodao je, ovaj aparat je u mogućnosti da vrši razdvajanje različitih ćelija, u smislu npr. razdvajanja tumorskih od normalnih ćelija, što je za takođe veoma važno.

- U aparatu postoje već pripremljeni protokoli za rad, a ono što je još jedna prednost ovog aparata je mogućnost modifikacije tih protokola prema našim potrebama i uvođenja novih protokola što će nam u budućem radu biti veoma potrebno za širenje dijapazona usluga. Drugi aparat je QuantStudio 5, koji je Real Time PCR analizator, koji vrši analizu prethodno pribavljene DNK ili RNK na aparatu koji je prethodno pomenut. Ova analiza omogućava detekciju nukleinske kiseline, odnosno detekcije njene strukture i detekcije postojanja eventualnih mutacija unutar nje - kaže direktor Centra.

Laboratorija je prvenstveno namijenjena ili će prvi korak u radu laboratorije biti analiza na SARS-COV2, odnosno koronavirus PCR analiza, koja će omogućiti da se za sve pacijente iz Kliničkog centra ta analiza uradi na licu mjesta.

- Vi znate da je do sada bila praksa da se pacijenti uzorkuju u Kliničkom centru, a da se analiza radila u Institutu za javno zdravlje. Na ovaj način mi ćemo rasteretiti kapacitete laboratorije Instituta za javno zdravlje. Oba aparata imaju veliki kapacitet rada, tako da sem ovih analiza za naše pacijente, PCR testove na SARS-COV2 ćemo moći raditi i za druge ustanove i naravno, u velikoj mjeri ćemo moći raditi i za turiste koji budu posjetili tokom turističke sezone Crnu Goru, a kojima bude potreban PCR test za povratak u svoju zemlju - istakao je Vukmirović.
Osim testa PCR na SARS-COV2, u ovoj laboratoriji će moći da se vrši i jedan široki dijapazon analiza. Sem ovog virusa, tu je i mogućnost odrađivanja analize na virus HIV-a, citomegalo virus, herpes simpleks virus, Epštain-Barov virus, zatim analiza na seksualno prenosive bolesti kao što je: hlamidija, uroplazma, HPV virus.

- Veliki broj tipova HPV virusa moći ćemo da radimo u laboratoriji i na taj način ćemo se još dodatno pored PAPA testova uključiti i u skrining program ranog otkrivanja karcinoma grlića materice - dodaje.

Sem ovoga, moguće je raditi i analize na tazličite genske bolesti kao što je cistična fibroza, zatim različite forme trombofilija, moguće utvrđivanje mikro delecije hromozoma Y kod muškog steriliteta i jedan široki dijapazon koji je nama posebno interesantan, a odnosi se na utvrđivanje mutacija unutar tumora.

- Ovo je izuzetno značajno za onkološke pacijente jer Crna Gora raspolaže veoma savremenom terapijom onkoloških pacijenata, ali je za primjenu te terapije potrebno utvrditi mutacioni status tumora. Ovo se prvenstveno odnosi na tumore pluća, tumore debelog crijeva, melanom i limfom. Znači, uvođenjem i puštanjem u rad ove laboratorije mi ćemo biti u mogućnosti da za relativno kratko vrijeme odradimo i ove analize i omogućimo našim onkolozima adekvatnu primjenu terapije. Na kraju ili ne, značajno je i to što će nam i puštanje u rad ove laboratoije umogućiti širi dijapazon naučno-istraživačkog rada, s obzirom da smo mi baza Medicinskog fakulteta u Podgorici i da učestvujemo u velikom broju naučno-istraživačkih projekata, korišćenjem ove laboratorije taj dijapazon samih projekata će nam biti značajno proširen - rekao je prof. dr Filip Vukmirović.

Kada je riječ o kapacitetima same laboratorije, biće omogućeno da se 96 uzoraka uradi u jednom tunusu koji podrazumijeva dva sata rada.

- Znači, za 96 uzoraka koji uđu u laboratoriju nalaze možemo imati za dva sata, što znači da ćemo na dnevnom nivou u prosjeku moći da uradimo nešto više od 500 PCR u našem centru - zaključio je Vukmirović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.