NavMenu

Završetak projekta HE Komarnica u novembru - Gradiće se čeona elektrana instalisane snage 172 MW, očekivana godišnja proizvodnja 213 GWh električne energije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.06.2021. 11:49
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Idejni projekat buduće HE Komarnica trebalo bi da bude završen u novembru ove godine, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje tog hidroenergetskog objekta, ocijenjeno je na redovnom sastanku rukovodstva EPCG sa predstavnicima projektanata, Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi i kompanije Hidroinženjering AD Beograd, održanog u Nikšiću.

Izrada projektne dokumentacije realizuje se po Ugovoru o zajedničkom finansiranju realizacije pripremnih radova za taj projekat, koji su Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Elektroprivreda Srbije (EPS) zaključile još 1992. godine, a kojim je definisano da učešće u troškovima bude u odnosu 51% EPCG, 49% EPS.

Podsjetimo, projekat buduće HE Komarnica podrazumijeva izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka rijeke Komarnice, na profilu Lonci, instalisane snage 172 MW sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 mnm.

Na sastanku se razgovaralo i o budućem optimalnom načinu upravljanja HE Komarnica uz sinhronizovan rad sa nizvodnim kaskadama - postojećom HE Piva i budućom HE Kruševo.

Očekivana godišnja proizvodnja HE Komarnica iznosi i do 213 GWh električne energije, a biće ispoštovani svi standardi u oblasti zaštite životne sredine bez remećenja prirodnog režima voda i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali prirodni ambijent i korišćenje kanjona Nevidio.

Sastanku su ispred EPCG prisustvovali predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović, izvršni direktor Nikola Rovčanin i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering Ivan Mrvaljević sa saradnicima. U ime Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi prisustvovali su generalni direktor Dejan Divac, izvršni direktor Dejan Vučković i glavni projektant Milan Tričković, dok su ispred kompanije Hidroinženjering AD Beograd učesnici sastanka bili izvršni direktor Bratisav Stišović, glavni projektant Dušan Petković i projektant Radmilo Glišić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.