NavMenu

Kreće primjena fiskalizacije za sve obveznike

Izvor: Mina Ponedjeljak, 31.05.2021. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Sistem elektronske fiskalizacije, koji podrazumijeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu, od sjutra moraju primjenjivati svi obveznici.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počeo je da važi 1. januara, kada je sistem elektronske fiskalizacije pušten u produkciju.

Izmjenama i dopunama Zakona, usvojenim 29. decembra, ostavljena je mogućnost prelaznog perioda do sjutra, za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

Izmjene su, kako je ranije objašnjeno, urađene uvažavajući potrebe privredne zajednice i trenutne ekonomske krize izazvane pandemijom.

Poreskim obveznicima je, u prvih pet mjeseci ove godine, ostavljena mogućnost izbora načina evidentiranja prometa proizvoda, odnosno usluga, uz obavezu uvođenja primjene sistema online fiskalizacije u realnom vremenu od sjutra, za sve obveznike u skladu sa zakonom.

Postupak elektronske fiskalizacije podrazumijeva posjedovanje digitalnog certifikata izdatog od certifikacionih tijela u Crnoj Gori, stalne internet veze i adekvatnog softverskog rješenja.

U ponudi na crnogorskom tržištu nalaze se različita rješenja kako bi poreski obveznici obezbijedili potrebne preduslove po što ekonomičnijim uslovima u zavisnosti od njihovih potreba i mogućnosti.

Projekat elektronske fiskalizacije sprovodi se kao četvrta komponenta projekta Reforma poreske administracije u Crnoj Gori i finansiran je kroz zajam Svjetske banke (SB).


Sistem će biti centralizovan i prikupljaće podatke o prometu. Svaki račun koji se izda, gotovinski ili bezgotovinski, biće fiskalizovan u Upravi prihoda i carina i smatraće se validnim jedino ukoliko dobije jedinstveni kod računa koji dodjeljuje Uprava.

Elektronska fiskalizacija predstavlja jedan od najvažnijih projekata realizovanih tokom prethodnih deset godina, ne samo u Upravi, već i u cjelokupnoj oblasti javnih finansija.

Projekat ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednog plaćanja poreza za obezbjeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.