NavMenu

Portal Vlade gov.me na novoj platformi - Dostupno audio ozvučenje na crnogorskom jeziku i druge izmjene

Izvor: antenam.net Ponedjeljak, 17.05.2021. 15:30
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/Printscreen)
Portal Vlade Crne Gore gov.me od danas je dostupan na novoj platformi. GOV.ME stavlja potrebe građana u prvi plan, sa naglaskom na reorganizaciju ključnih sadržaja i implementaciju kvalitetne navigacije i pretrage na nivou cijele platforme.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade i kompanijom Fleka razvilo novi portal Vlade u skladu sa najboljim praksama vodećih digitalnih platformi vladinih institucija u svijetu (Velika Britanija, EU i dr.) i predstavlja prvu fazu projekta, koja obuhvata i potportale dvanaest ministarstava.

Portal, kako navode u saopštenju, predstavlja glavni komunikacioni kanal Vlade i ministarstava i pružiće potpuno novo korisničko i vizuelno iskustvo, koje se ogleda u unicifiranom onlajn nastupu ministarstava i organa državne uprave.

Novi koncept strukture sadržaja


Struktura i sadržaj portala su takvi da su potrebe građana, medija, NVO i privrede stavljene u prvi plan i cijela struktura organizovana je oko životnih oblasti, umjesto oko administrativne organizacije samih institucija, uz mogućnost direktne komunikacije sa građanima, kroz posebno dizajniranu kontakt formu.

Nova platforma, dakle, ne podrazumijeva da je građanin upoznat sa internom organizacijom i nadležnostima javne uprave, već kreće od njegovih potreba, trudeći se da korisniku pomogne da na lakši način pronađe traženu informaciju ili uslugu.

Mobilno iskustvo je postalo važnije kod krajnjih korisnika, pa je platforma u potpunosti optimizovana za mobilne uređaje, sa mogućnošću selektivnog prikaza sadržaja zavisno od platforme.

Na portalu su jasno istaknute elektronske usluge koje organi državne uprave pružaju građanima na portalu www.euprava.me.

Poboljšana pretraga

Jedna od glavnih zamjerki na prethodnu platformu je bila vezana za otežano pronalaženje materijala na sajtu Vlade. Novi portal pruža bolje korisničko iskustvo, bržu i lakšu pretragu sadržaja, kao i bolju interakciju Vlade sa građanima, medijima i NVO sektorom.

Kao svojevrstan vid vizuelne unikatnosti Portala Vlade na digitalnim kanalima, za potrebe portala, namjenski je licenciran font Brioni Sans, hrvatskog tipografa Nikole Đureka.

U odnosu na prethodnu platformu, unaprijeđena je i transliteracija, tako da prelaskom na ćirilicu, određeni sadržaji gdje je to smisleno mogu biti zadržani u izvornom, latiničnom obliku.

Pristupačnost

Po prvi put je obezbijeđena puna primjena standarda pristupačnosti preporučena Zakonom o elektronskoj upravi, kao i mogućnost čitanja sadržaja. Portal ispunjava uslove e-pristupačnosti i implementiran je poseban meni za poboljšanu pristupačnost sadržaja sa kontrolom kontrasta, veličine slova, razmaka teksta, animacija, zatim vizuelnim vodičem za lakše čitanje, naglašavanje linkova, kompatibilnost sa čitačima ekrana kroz strukturiranost stranica, kao i poseban font koji omogućava lakše čitanje osobama sa disleksijom.


Prvo ozvučenje sajta na crnogorskom jeziku

Za potrebe ove platforme, po prvi put je napravljeno studijsko snimanje audio sekvenci na crnogorskom jeziku, koje uz mašinsko učenje služe za generisanje zvučnog zapisa bilo kojeg teksta na portalu. Sada, klikom na dugme "Pročitaj mi", korisnici mogu preslušati sadržaj članka.

Konstantno unapređenje kvaliteta informacija i usluga

- Od početka godine redakcije svih ministarstava predano rade na sadržajima novog Portala Vlade. Portal se konstantno upotpunjuje dodatnim sadržajima, a uveliko se radi i na dopuni verzije na engleskom jeziku. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija će otpočeti aktivnosti na drugoj fazi projekta koja podrazumijeva prelazak ostalih organa uprave na novu platformu. Portal omogućava i prijavu problema i sugestija u dnu većine stranica, te pozivamo sve građane, medije i NVO da kroz davanje povratnih informacija, doprinesu unapređenju kvaliteta i sadržaja portala, kao i korišćenju svih funkcionalnosti koje ova platforma nudi - navode iz Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.