NavMenu

EU i SAD se dogovorile o privremenom suspendovanju carina u sporu oko čelika

Izvor: Beta Ponedjeljak, 17.05.2021. 14:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ufuk ZIVANA/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska unija i SAD odlučili su privremeno da obustave primenu dodatnih carina na čelik i aluminijum dok ne riješe spor oko čelika što očekuju ove godine.

- Sa ovom odlukom mi sprovodimo u djelo naše najavljene planove o ponovnom podsticanju transatlantskih odnosa - rekao je evropski komesar za ekonomiju i potpresjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Problem potiče od kaznenih carina koje je tadašnji predsjednik SAD Donald Tramp uveo 2018. na čelik i aluminijum iz EU, uz ocjenu da metal iz Unije predstavlja pretnju za nacionalnu bezbjednost SAD, što je razljutilo Evropljane. EU je uzvratila uvođenjem carina na niz američkih proizvoda između ostalog na motocikle, burbon, puter od kikirikija i farmerke.


Američke carine su nanijele štetu evropskim proizvođačima i povećale cijenu čelika za američke firme.

- Suspendovanjem mera stvaramo prostor da riješimo ova pitanja prije kraja godine - rekao je Dombrovskis.

Predsednik SAD Džo Bajden sastaće se sa vođama EU sredinom juna da razgovara o obnavljanju odnosa, poslije nategnutih veza između evropskog bloka i Trampa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija

Potpisan ugovor o agregatu A8 za HE Perućica - Početkom juna kredit od 40 mil EUR i raspisivanje tendera

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem. Kako je saopšteno na događaju povodom potpisivanja Ugovora, mašinska hala i razvodno postrojenje su izgrađeni za krajnju fazu izgradnje HE Perućica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.