NavMenu

CEDIS u 2020. pokrenuo projekte vrijedne više od 570.000 EUR u Pljevljima - Najznačajnija ovogodišnja investicija izgradnja trafo stanica Volođa 2

Izvor: Mina Ponedjeljak, 17.05.2021. 09:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)Ilustracija
Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je od 2017. do kraja prošle godine u Pljevlja uložio oko 3,7 miliona EUR, saopšteno je Dnevnim novinama iz kompanije.

Od toga, kako su kazali, u izmještanje i instalaciju brojila, kao i sistem za daljinsko očitavanje i upravljanje, uz rekonstrukciju niskonaponske mreže, investirano je 1,15 miliona EUR.

- U izmještanje elektroenergetske infrastrukture na putevima uloženo je više od 45 hiljada EUR, dok je kroz ostale pojedinačne investicije investirano skoro 600 hiljada EUR - rekli su predstavnici CEDIS-a.

Oni su naveli i da je do kraja prošle godine najviše novca, oko 1,3 miliona EUR, izdvojeno za revitalizaciju srednjenaponske i niskonaponske mreže.

- Za revitalizaciju dalekovoda Boljanići, Komini i Višnjica izdvojeno je oko 681 hiljada EUR, dok je za revitalizaciju niskonaponskih mreža i stubnih trafo-stanica utrošeno više od 538 hiljada EUR - precizirali su u kompaniji.

U CEDlS-u su kazali da su u Pljevljima ugrađena 10,87 hiljada novih, multifunkcionalna brojila, čime je pokriveno više od 65,55 odsto konzuma.

- Projekat je, pored zamjene starih brojila savremenim-pametnimi izmještanja mjernih mjesta, obuhvatio i aktivnosti na rekonstrukciji niskonaponske mreže. Projekat je u najvećoj mjeri doprinio znatnom smanjenju gubitaka električne energije u distributivnom sistemu. Tako su gubici na mreži u pljevaljskoj opštini smanjeni sa 17 odsto u 2012. godini na 9,67 odsto na kraju prošlegodine - precizirali su u CEDIS-u.

U energetskom preduzeću navode i da je u mrežu uloženo oko 600 hiljada EUR.

U primarnu mrežu je od toga iznosa uloženo više od 403 hiljade EUR, dok je u sekundarnu uloženo oko 195 hiljada.

Iz CEDIS-a su naveli da su prošle godine u Pljevljima počeli radove vrijedne više od 570 hiljada EUR.

- Rade se trafo-stanice Bolnica, Gornji Gradac, Dolovi III, Bušnje 2, Pijaca, Vojni logor, Skerlićeva, Ševari II, a u toku je i izgradnja podzemnog voda od trafo-stanice Odžak do trafostanice Kula Odžak - rekli su u CEDIS-u.

Najznačajnija investicija za ovu godinu koju CEDIS planira u Pljevljima je izgradnja trafo-stanice 35/10 kV Volođa2.

- Procijenjena vrijednost investicije je nešto iznad 1,5 mil EUR. U toku je priprema dokumentacije za pribavljanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju - dodali su iz CEDIS-a.


Kada je riječ o ulaganjima kroz projekte održavanja, u CEDIS-u tvrde da je i tu postignuto dosta.

U CEDIS-u su naveli da se u narednom periodu stvaraju uslovi za bolje naponske prilike za oko 160 korisnika ruralnog područja kroz revitalizaciju niskonaponske mreže Male Krče, Kosanica i Potoci.

- Kroz tekuće održavanje planirana je zamjena opreme na kula-trafostanicama Cerovci, Šljuke i Kosanica. Planirana vrijednost radova i materijala na navedenim objektima je oko 350 hiljada EUR - rekli su iz CEDIS-a i dodali da se u prethodne četiri godine u poslove tekućeg i havarijskog održavanja, kao i rješavanje prigovora korisnika, utrošilo više od 600 hiljada EUR.

U kompaniji su istakli da na probijanje rokova utiču visoke šume i rastinje, kao i nepristupačni tereni tokom zime.

Problem, kako su dodali, predstavlja i tenderska procedura, žalbe ili nepostojanje planske dokumentacije, kao i sporovi u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

- Nadamo se da ćemo u narednom periodu imati manje takvih situacija, jer to ne ide u prilog nikome. Kvalitet i pouzdanost distribucije električne energije koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe, očekivanja i zahtjeve korisnika su prioriteti svih aktivnosti CEDlS-a - zaključili su u kompaniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.