NavMenu

Francuska donirala Crnoj Gori medicinsku opremu vrijednu 115.000 EUR

Izvor: eKapija Utorak, 11.05.2021. 14:12
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S.Matić)
Vlada Francuske donirala je Crnoj Gori medicinsku opremu vrijednu 115.000 EUR, a donaciju je ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović uručio ambasador Francuske Kristijan Timonije. Ova donacija, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, organizovana je na inicijativu ministra za Evropu i spoljne poslove Žan-Iv Le Driana, u cilju pružanja podrške Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19 pandemije.

Donacija sadrži 10.000 maski FFP2, 5.000 rukavica, tri generatora kiseonika od 10 litara, dva generatora kiseonika od 20 litara, pet koncentratora od 10l/min, pet flumetara, 20 oksimetara, 300 nosnih kanila, 100 maski za visoku koncentraciju kiseonika, 200 maski za srednju koncentraciju kiseonika, pet aparata za neinvazivnu ventilaciju, 10.000 brzih testova za SARS-CoV-2.

Ministarska zdravlja dr Borovinić Bojović zahvalila se na inicijativi i organizaciji ove vrijedne donacije ambasadoru Timonijeu i ministru za Evropu i spoljne poslove, Le Drianiu, ističući da je donirana zaštitna i druga oprema veoma važna za sve naše zdravstvene radnike koji se više od godinu dana bore na prvoj liniji odbrane sa korona virusom.

- Prethodna godina bila je veoma teška za sve nas, ali uz veliku pomoć naših tradicionalnih prijatelja i saradnika iz Francuske i zahvaljujući ovoj donaciji, sada će način rada u kovid centrima biti dodatno olakšan. Iz tog razloga želim da zamolim gospodina ambasadora da prenese u moje ime, ime Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore, velike bratske i prijateljske pozdrave državi Francuskoj i cijelom njenom narodu koji je pružio prijateljsku ruku Crnoj Gori u ovom veoma teškom trenutku - naglasila je dr Borovinić Bojović.

Kako je rekla ministarka, nastavićemo zajednički, uz dva glavna modusa, a to su poštovanje epidemioloških mjera i masovna vakcinacija, da se borimo i zajednički ugledamo svjetlo na kraju tunela i dođemo do zajedničkog cilja.

- Trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori značajno je bolja nego što je bila u prethodnom periodu i koristim ovu priliku da sve naše prijatelje iz Francuske pozovem da dođu u Crnu Goru i posjete našu lijepu zemlju - poručila je ministarka zdravlja.

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije, ukazao je na značaj saradnje dvije zemlje, posebno u uslovima koje je nametnula pandemija koronavirusa.

- Ovo je samo mali znak pažnje, solidarnosti i potvrda naših prijateljskih odnosa. Nadam se da je to korisna pomoć za bolnice koje naporno rade. Potrebno je svi da radimo zajedno , a posebno je u ovom trenutku istaći značaj vakcinacije. Smatram da zajedno možemo više postići - kazao je francuski ambasador.

On je podsjetio i na učešće Francuske u procesu COVAX mehanizma, ali i drugih vidova pomoći crnogorskom zdravstvenom sistemu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.