NavMenu

Ukidanje putarine na magistralnom putu Meljine-Petijevići naredne sedmice - Potpisan sporazum o raskidu koncesije

Izvor: eKapija Petak, 07.05.2021. 16:09
Komentari
Podeli
(Foto: Bullstar/shutterstock.com)
Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić u ime Vlade Crne Gore potpisao je sa Opštinom Herceg Novi i investitorom Univerzal Monte d.o.o. Sporazum o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići.

- Ovo je nevjerovatan uspjeh ove Vlade, potpisani Sporazum je od nemjerljivog značaja za građane Herceg Novog, ali i za crnogorski turizam, imajući u vidu da su turisti iz Bosne i Hercegovine, prije izbijanja pandemije, ostvarivali preko milion noćenja u Crnoj Gori. Vlada je danas još jednom dokazala da je čvrsto opredijeljena za rješavanje problema koji, godinama unazad, štete crnogorskoj privredi i građanima - istakao je ministar Spajić.

Vlada Crne Gore je u aprilu prihvatila inicijativu Opštine Herceg Novi za ukidanje naplate putarine na dionici puta Meljine-Petijevići i počela pregovore sa koncesionarom Univerzal Monte d.o.o. U rekordnom roku, od nepunih mjesec dana, postignut je dogovor sa koncesionarom i danas je potpisan Sporazum koji omogućava trajno uklanjanje naplatne rampe.

- Ovo je veliki dan za sve građane Herceg Novog i cijele Crne Gore. Drago nam je što je ova Vlada prepoznala problem i odlučila da ga riješi, jer su sva naša obraćanja prethodnim Vladama ostala bez rezultata. Ovo je bio jedini magistralni put u regionu na kom se naplaćivala putarina - naglasio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Sporazumom o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići predviđeno je da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja investitoru isplati naknadu u iznosu od 4 mil EUR, najkasnije do 31. januara 2022. godine, dok će naplata putarine biti ukinuta već tokom iduće sedmice. Isti Sporazum obavezuje investitora da o svom trošku završi započetu sanaciju dijela puta, najkasnije do avgusta ove godine. Takođe, predviđeno je i angažovanje revizorske kuće koja će potvrditi stanje kreditnih obaveza investitora, a koje iznosi 4.602.150 EUR.

Prethodne Vlade, uprkos brojnim inicijativama Opštine Herceg Novi, ali i građana, godinama unazad nisu pokušavale da riješe ovo pitanje.

- Ova Vlada je, današnjim potpisivanjem sporazuma, stala na stranu građana i riješila još jedan od mnogobrojnih zatečenih problema, koji su naslijeđeni od prethode vlasti - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.