NavMenu

16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture BINA od 22. aprila do 20. maja

Izvor: eKapija Utorak, 20.04.2021. 20:24
Komentari
Podeli
Milenija Marušić, Danica Jovović Prodanović i Tanja Damljanović Konli (Foto: KomunikArt)Milenija Marušić, Danica Jovović Prodanović i Tanja Damljanović Konli
Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA biće održano od 22. aprila do 20. maja 2021. u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je Beogradska škola stanovanja, koja svojom širinom obuhvata brojne podteme (urbanistička rješenja, stambene sklopove, javne prostore, zelene površine, saobraćajna rješenja i komunikaciju, prateće funkcije, organizaciju stana, konstruktivne sklopove, materijalizaciju, detalje...) bliske kako stručnjacima, tako i najširoj publici i neposrednim korisnicima tj. stanarima.

Na konferenciji za medije povodom predstojećeg izdanja manifestacije, u Dvorani Kulturnog centra Beograda su govorili Danica Jovović Prodanović, članica autorskog tima BINE, Tanja Damljanović Konli, autorka izložbe "Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. Kompleksnost ideja" i Milenija Marušić, autorka vizuelnog podsjetnika "Naselje Cerak vinogradi - kulturno dobro Republike Srbije". Ove izložbe biće dio programa otvaranja manifestacije 22. aprila u 19 sati, u Likovnoj galeriji i Beoizlogu Kulturnog centra Beograda, navedeno je u saopštenju.

Danica Jovović Prodanović, članica autorskog tima Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, istakla je ključne tačke ovogodišnjeg programa manifestacije i navela da će izložba posvećena Beogradskoj školi stanovanja biti produžena do 3. juna.

- Na izložbi će biti i prateći televizijski i filmski program. Gostovaće nam film "Ono od čega su snovi napravljeni", što je ono o čemu se često radi u arhitekturi, i tri televizijske emisije koje govore o iskustvima života i izgradnje na Novom Beogradu - dodala je Jovović Prodanović.

Tanja Damljanović Konli govorila je o istorijskoj pozadini izložbe "Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. Kompleksnost ideja":

- Beogradska škola stanovanja je bila jedan zbir umova od kojih su neki radili na Arhitektonskom fakultetu, a neki u drugim institucijama, u kojima se stanovanje proučavalo kao najvažnija tema moderne arhitekture. Upotrebna vrednost stana, kako je govorio profesor Mate Bajlon, ne podrazumeva prost zbir kvadrata nego dubinu ideje o tome kako ćete zamisliti i koncipirati mesto za budućeg stanara, koji je u tom trenutku bio poštovan.

Milenija Marušić, autorka Vizualnog podsetnika "Naselje Cerak vinogradi - kulturno dobro Republike Srbije", osvrnula se na trenutni status ovog naselja, kao na ključnu temu ovog programa:

- Na ovoj BINI Cerak predstavlja jedno zvono za uzbunu, vodeći se činjenicom da se o naselju koje ima ovakav status ne vodi uopšte briga, da se ne održava i urušava. U odluci o proglašenju naselja za kulturno dobro stoji da je Cerak prvo ekološko naselje u Beogradu, koje je na najbolji način simbioza prirodnog i građenog. Kada smo naselje radili 1977. godine, ekologija je bila rijetka, a danas je najskuplja svetska reč, pa nekako računamo da će taj ekološki status naselja malo da mrdne i pokrene cijelu situaciju.

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS, Inženjerske komore Srbije i Austrijskog kulturnog foruma, uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, o dugogodišnjoj podršci ovoj manifestaciji je rekao:

- Veoma sam srećan što se BINA održava i ove godine. Naše partnerstvo je dugoročno i uvijek smo srećni kada primijetimo veze u arhitekturi između naše dvije zemlje. Zadovoljstvo nam je da potenciramo na dijalogu o važnim tekućim pitanjima urbanizma i održivog razvoja zelenih pokreta u socijalnom stanovanju. Zadovoljstvo nam je što ćemo ove godine moći makar da prikažemo film, uz nadu da će sledeće godine ponovo fizički biti prisutne austrijske arhitekte i eksperti u Beogradu.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske cjeline, a namjera organizatora je da se kroz niz programskih formata - izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.