NavMenu

Datula - slatka supernamirnica bogata vitaminima i mineralima

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 20.04.2021. 15:26
Komentari
Podeli
(Foto: VD Photography/Unsplash)
Datula, mekano i slatko voće, status supernamirnice koja nosi brojne zdravstvene benefite dobila je zahvaljujući svojim blagodetima - daje dugotrajnu energiju, a bogata je vitaminima i mineralima.

Datule sadrže natrijum i kalijum, koji pomažu u održavanju zdravog nervnog sistema i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, bogat su izvor bakra, magnezijuma, selena i mangana, a svi su oni važni za očuvanje zdravlja kostiju i sprečavanje osteoporoze. Visok sadržaj kalijuma čini je idealnom namirnicom u pomoći snižavanja krvnog pritiska, a ovo su samo neki od razloga zašto da vašem jelovniku dodate malo prirodne slatkoće.

Povećava energiju

Datula bi trebalo da postane vaš najbolji prijatelj jer je dokazano da unošenjem tri do četiri datule dnevno možete povećati nivo energije. Prirodni šećeri u datulama, poput saharoze, fruktoze i glukoze, su zaslužni za dodatni izvor snage.

Hrani kožu

Prije nanošenja hidratantnih krema i drugih preparata, važno je nahraniti kožu iznutra. Datula je namirnica koja koži vraća sjaj i elastičnost, ali i pomaže ukloniti znakove starenja i smiriti akne. Kako biste uistinu kroz svoj jelovnik uživali u prednostima koje će dobiti i vaša koža, pokušajte datule konzumirati što češće.

Važna je za zdravlje kose

Hrana utiče i na zdravlje kose. Ako ste nestrpljivi u iščekivanju dugo željene dužine ili imate probleme sa suvom kosom, datule podstiču cirkulaciju krvi u vlasištu, a samim tim i rast kose. Sve što treba je da budete uporni u uključivanju u svoje prehrambene navike.

Savjeti plus

- Datule obogatite orasima, bademima, indijskim orasima, tahinom, kikiriki puterom za ugodan međuobrok ili prelijte čokoladom za slatki zalogaj

- Možete pomiješati narezane datule sa žitaricama za doručak

- Datule možete narezati i poslužiti uz jogurt od vanilije

- Sirup od datula je prirodni zaslađivač koji možete dodati u gotovo sve omiljene kombinacije, a može biti izvrstan preliv za palačinke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.