NavMenu

Pobjednici CoronaThona uspješno realizovali svoje ideje - Kreirana platforma za učenje na daljinu, onlajn prodavnica domaćih proizvoda i aplikacija za dobrovoljne davaoce krvi

Izvor: Mina Ponedjeljak, 19.04.2021. 13:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
Pobjednici CoronaThona uspješno realizovali svoje ideje - Kreirana platforma za lakše učenje nadaljinu, online prodavnica sa domaćim proizvodima, kao i aplikacija za dobrovoljne davaoce krvi

Najbolje ideje koje su nagrađene na prošlogodišnjem prvom online hakatonu u Crnoj Gori - CoronaThonu, u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uspješno su realizovane.

Iz UNDP-a su podsjetili da je crnogorskoj zajednici danas na raspolaganju platforma koja treba učenicima da olakša učenje, online prodavnica sa domaćim proizvodima, kao i aplikacija za dobrovoljne davaoce krvi.

- Prije godinu je postalo jasno da pandemija koronavirusa ne predstavlja samo zdravstvenu, već i društveno-ekonomsku krizu, te da je Crnoj Gori potrebna pomoć kako bi odgovorila na probleme i posljedice izazvane pandemijom - kazali su iz UNDP-a.

Prvi online hakaton u Crnoj Gori okupio je digitalnu zajednicu, stručnjake iz različitih oblasti i građane koji su tragali za inovativnim rješenjima i pomogli cijeloj zajednici u izazovnom periodu.

CoronaThon su organizovali UNDP u Crnoj Gori i Vlada u partnerstvu sa udruženjima DevClub, Digitalizuj.Me, kompanijom Alicorn, Naučno-tehnološkim parkom, M:tel Digitalnom fabrikom i Investiciono-preduzetničkim centrom (IPC) Tehnopolis.

Rezultati takmičenja su prevazišli očekivanja, jer je za samo 12 dana stiglo više od 100 predloga.

- Sva rješenja su bila fokusirana na tri prioritetne oblasti - zaštitu života i javnog zdravlja, ubrzanje oporavka i obezbjeđivanje održive budućnosti, a posebna pažnja je bila posvećena očuvanju ljudskih prava i zaštiti ranjivih grupa - navodi se u saopštenju.

U finalu takmičenja se našlo 15 timova, a pobjednicima su uručene nagrade u vrijednosti od ukupno 13 hiljada EUR.

Prvoplasirani tim YouLearn je razvio platformu koja učenicima, nastavnicima i roditeljima omogućava kreiranje kreativnih sadržaja koji olakšavaju učenje i čine ga zabavnijim.


Tim Trguj.me, koji je osvojio drugo mjesto na takmičenju, kreirao je online prodavnicu
za umrežavanje ponude i prodaju proizvoda domaćih proizvođača, bez dodatnih troškova i uz automatizovani digitalni marketing.

U online prodavnici su dostupni lokalni brendovi i domaći proizvodi, a ideju je dodatno podržala i kompanija Domen.

Jedinstvena aplikacija trećeplasiranog tima AB+ povezuje davaoce krvi sa Zavodom za transfuziju krvi. Aplikacija Daruj krv dobrovoljnim davaocima krvi omogućava jednostavno zakazivanje donacije i obavještava ih kada je hitno potrebna određena krvna grupa.

Tim DoorG (Door to Government) osmislio je platfomu baziranu na vještačkoj inteligenciji,
koja poboljšava komunikaciju sa institucijama i građanima olakšava pristup traženim informacijama, bez čekanja u redovima ili odlaska na šalter.

Itech Solutions start up kreirao je mobilnu aplikaciju Korzo, koja može pomoći pojedincima, kreativcima i malim preduzećima da promovišu i prodaju svoje proizvode i usluge, a korisnicima da, šetajući digitalnim korzom, vide ponudu popusta u svojoj okolini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.