NavMenu

Počeo pregled podmorja na trasi budućeg Jadransko-jonskog gasovoda u akvatoriju CG - Domaće kompanije angažovane na ispitivanju prva 4 km

Izvor: bokanews.me Petak, 16.04.2021. 10:44
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Bezarević)
Konzorcijum koji čine Sektor za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (SHO ZHMS) i kompanija Ronilački centar Marina iz Herceg Novog počeo je posao hidrografski premjera i pregleda mora i podmorja na trasi budućeg jadransko-jonskog gasovoda (Hrvatska-Crna Gora-Albanija) u akvatoriju Crne Gore i dijelu akvatorija pod jurisdikcijom Republike Hrvatske u Bokokotorskom zalivu.

Za radove u hrvatskom dijelu akvatorijuma u uvali Cipavica angažovana je i firma Dvokut Ecro iz Zagreba, a hrvatske vlasti izdale su i dozvolu za višekratna uplovljavanja u taj dio njihovih unutrašnjih morskih voda i crnogorskom brodiću Sutomore koji će se korostiti prilikom premjeravanja trase.

Riječ je o evrposkom projektu koji se finansira iz findiva EU za tehničku pomoć uinapređenju infrastrukture na zapadnom Balkanu. Od opreme će se prilikom premjera i detaljnog pregleda planirane trase podmorskog gasovoda koristiti višesnopni ultrazvučni dubinomer – multibim sonar, bočno skenirajući panoramski sonar – side scan sonar, geološki uređaj subbottom profiler i magnetometar.

- Prikupljeni podaci će se osim za potrebe projekta buduće gradnje gasovoda, koristiti i za ažuriranje pomorskih karata i za potrebe Ministarstva odbrane - Mornarice VCG - kazao je magistar hidrografije, kapetan korvete Branislav Gloginja iz SHO.

On je inače, jedini magistar hidrografskih nauka u Crnoj Gori i regionu sa najvišim, sertifikatom hidrograf A kategorije prema standardima IHO-ICA-FIG i sa licencom izdatom od Hidrografskog instituta Italije. Upravo je ekspertiza Gloginje koji se školovao i usavršavao u SAD, odlučujuće uticala da SHO ZHMS-a kao jedan od partnera, dobije ovaj značajan posao koji se finansira iz evropskih fondova, a implementira preko multinacionalnog konzorcijuma SAFEGE-EPTISA-PM Group-TACTEBEl sa sjedištem u Belgiji.

Taj konzorcijum koji čine francuske, španske, belgijske i irske kompanije, nosilac je radova na pregledu kompletene trase budućeg gasovoda kroz Albaniju i Crnu Goru, a za što se izdavaja 13,9 mil EUR iz investicionih fondova EU za tehničku pomoč infratstrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu iz oblasti energetike, životne sredine, saobraćaja i socijalne politike.

Inače, Jonsko-jadranski gasovod bi, prema preliminarnom projektu, trebao da bude kapaciteta 6,7 milijardi kubika gasa godišnje, a kroz Crnu Goru njegova trasa je duga 97 kilometara, od čega 37 kilometara pod morem na dva poteza – od Bara do Jaza, odnosno od Luštiice do hrvatske obale u uvali Cipavica u Boki Kotorskoj.


Belgijski konzorcijum angažovao je SHO ZHMS i firmu Ronilački centar Marina iz Herceg Novog kao podizvođače za poslove hidrpgrafskog premjera i pregleda podmorskog dijela trase kako na potezu od Budve do Jaza, tako i dijela u Boki Kotorskoj gdje će prvo i početi ovaj premjer. Predviđeno je da se najmodernijom tehnologijom i sonarima visoke rezolucije, te uređajima koji definišu geološki sastav morskog dna, na ulazu u Boku pregleda trasa dužine 4,1 kilometara i širine 500 metara, odnosno po 250 metara da obiju strana budućeg gasovoda čija je cijev promjera 810 milimetara.

- Za detaljan prmejer tih oko 4 kolometra trebaju nam četiri povoljna radna dana jer se radi sa vrlo preciznim instrumentima koje brod vuče za sobom a brzina plovidbe pritom nije veća od 3 čvora - kazao je Dragan Gačevič iz Ronilačkog centra Marina Herceg Novi, dodajući da će, kada se posao završi u Boki, početi aktivnosti na pregledu i premjeru i planirane podvodne trase gasovoda od Bara do Jaza, ukupne dužine 36,15 kilometara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.