NavMenu

Institut za vještačku inteligenciju u Novom Sadu počinje sa radom u junu

Izvor: Taboo magazin Petak, 16.04.2021. 09:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jirsak/shutterstock.com)Ilustracija
Početak rada Istraživačko - razvojnog Instituta za vještačku inteligenciju Srbije, koji će biti smešten u Naučno - tehnološkom parku u Novom Sadu, po riječima v.d. direktora ove instutucije Dubravka Ćulibrka, očekuje se u junu, a okupiće sve najbolje istraživače iz oblasti vještačke inteligencije u čitavoj Srbiji.

Ćulibrk navodi da je realno očekivati da se u junu počne i sa izradom prvih projekata na svjetskom nivou, na kojima će u početku biti angažovano dvadesetak istraživača.

- Ideja osnivača i rukovodstva da takva institucija svojim radom obuhvati sve najbolje istraživače iz oblasti vještačke inteligencije u čitavoj Srbiji, pa je realno očekivati da ovde pronađu angažman najbolji među najboljima, što bi trebalo za rezultat da ima otvaranje ogranaka ovih instituta i u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i svim drugim gradovima u kojima se pokaže potreba - kaže Ćulibrk za Tanjug.

Od prvog dana Institut za vještačku inteligenciju Srbije ulagaće maksimalne napore da opremi svoj prostor najmodernijom opremom, a ova institucija, kako kaže, imaće i Savjetodavni odbor koji će činiti ugledni stručnjaci iz Srbije, bez obzira na činjenicu gdje žive.

Domaći stručnjaci van Srbije pozvani su da pomognu i savjetima kao mentori, ali i da se uključe u cio sistem rada kako bi Institut postizao što bolje rezultate, ističe Ćulibrk.

On vjeruje da je pomoć onih koji se već godinama bave tim poslom u inostranstvu, u kombinaciji sa raskošnim potencijalom koji poseduju mladi stručnjaci u Srbiji - dobitna kombinacija.

- Istraživanja i praksa u vještačkoj inteligenciji često se rade na daljinu, gdje ljudi ne moraju biti u sjedištu, a sam institut treba da pokrije cijelu Srbiju i da bude distribuiran. Vjerovatno će svi naši eksperimenti biti u Naučno tehnološkom parku u Čačku, pa onda nema razloga da tome svoju podršku i doprinos ne da neko iz Londona, Njujorka ili odakle god - kazao je Ćulibrk.

Prvu godinu rada, ali i nabavku opreme i prateće troškove početka funkcionisanja Instituta za vještacku inteligenciju Srbije finansiraće Vlada, kaže on i dodaje da je cilj da ova institucija u što kraćem vremenskom roku postane samoodrživa. U prvom redu privlačenjem projekata finansiranih iz evropskih i svjetskih fondova.

- Nadamo da će institut privući naše najbolje ljude koji hoće da se bave vještačkom inteligencijom. Ono što ćemo mi pokušati da im obezbijedimo su uslovi i podrška, tako da odmah mogu da počnu da rade istraživanja na svjetskom nivou - naveo je profesor Ćulibrk, uz opasku da je za takav ishod nužna pomoć domaćih stručnjaka iz oblasti vještačke inteligencije, a koji su pravili zapažene rezultate svuda po svijetu.

Uz istraživače biće zaposleno i dodatno osoblje koje će se baviti razvojem i menadžmentom projekata, transferom tehnologija i organizacijom.

- Potencijal Srbije u oblasti vještačke inteligencije je ogroman i mi smo jedini u regionu koji imaju Strategiju razvoja vještačke inteligencije i aktivno radimo na njenoj implementaciji. Vještačka inteligencija se smatra nečim što će biti tehnologija opšte primjene, poput električne energije, i mislim da je sada odličan momenat da je sada implementiramo u domaćoj privredi i pomognemo našoj ekonomiji - poručio je Ćulibrk.

On objašnjava da je vještačka inteligencija na neki način nadogradnja ili ekstenzija IT industrije, a u toj oblasti su stručnjaci iz Srbije odavno postali konkurentni na globalnom tržistu, ali i u naučnim dostignućima. Čitav rad instituta biće u funkciji prelaska na ekonomiju znanja koja se bazira na novoj tehnologiji vještačke inteligencije.

- Jasan cilj nam je da donesemo i što više istraživačkih projekata iz evropskih i drugih fondova, tako da se institut već u drugoj godini funkcionisanja bude što manje oslonjen na budžet Vlade Srbije. U narednim godinama ćemo i mjeriti količinu projekata sa privredom i ono što je možda najvažnije, broj patenata - istakao je Ćulibrk, zaključivši da će najbitniji biti prihodi koji će patentni donositi samom institutu, ali i privredi Srbije u globalu.

On je dodao da će fokusna tačka za napore svih uposlenih na ovom projektu biti istraživanja na najvišem, svjetskom nivou, ali da je nužno da i takva istraživanja imaju svoju primjenu u praksi.

Kako je zaljučio Ćulibrk, bez transfera tehnologija i primjene rezultata, nema pomoći ni institutu, kao ni državi Srbiji, a to je, prema njegovim riječima, primaran cilj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.